עוד לפני שלחיל השריון היו טנקי מרכבה, עוד לפני שהיו אפילו שתי גרוטאות טנקים מסוג שרמן, הוקם שירות המשוריינים, שמ"ש, אשר קדם לחיל השריון. ביום 24 בפברואר 2022 מלאו 74 שנים להקמת הכוח המשוריין הישראלי

סא"ל (במיל') מיכאל מס (גם מאתר הפייסבוק "יום בהיסטוריה" 24 בפברואר 2016)

תחילת דרכו של חיל השריון של צה"ל הינה בהקמתו של שירות המשוריינים אשר הוקם ע"י יצחק שדה ב-24 בפברואר 1948, כשלושה חודשים לפני הכרזת המדינה תוך כדי הקמתו של כוח לוחם. במוסכים אזרחיים המפוזרים בתוך הישוב היהודי, נבנו משוריינים רבים על בסיס משאיות אזרחיות, קומנדקרים מעודפי הצבא הבריטי ואף על משוריינים מסוג ווייט סקאוט קאר  M3A1 אשר נרכשו מעודפי מלחמת העולם השנייה. המשוריינים נבנו בעזרת לוחות פלדה שהיו במלאי מצומצם בתעשיית המתכת ויותר מאוחר הותקנו בהם לוחות של פח ברזל המשולבות בלוחות עץ, דבר שהקנה להן את השם משורייני סנדוויץ'.

משוריין מסוג דודג

משוריין מסוג דודג' המכונה "במבי" ומשוריין מסוג ווייט בעלי צריחון זהה

שירות המשוריינים ניסה בזמן הקצר העומד לרשותו לבצע תכנון סטנדרטי ככול האפשר, לחשב את משקל הציוד והשריון שנוסף וכן להשתמש במאפיינים דומים בין הכלים השונים. כך נעשה שימוש בתכנון מקורי של צריחונים מיצור עצמי אשר בהם הותקן מקלע מתוצרת גרמנית מסוג MG34 אשר היווה נשק משמעותי באותו זמן. הצריחון הותקן בשריוניות על בסיס משאיות שברולט קנדיות, קומנדקרים אמריקאים מתוצרת דודג', אך בעיקר על גבי המשוריינים מתוצרת ווייט האמריקאית. משימת הפיכתו של המשוריין מסוג ווייט הפתוח בחלקו העליון, לכלי משוריין בעל מיגון שריון נוסף מכול צדדיו, נקראה ע"י שירות המשוריינים בשם "מכונית שריון בעלת צריח מסתובב על צירו (מפח פלדה) לשם תפקידי התקפה".

משוריין דודג

זוג משוריינים מסוג ווייט עם צריחוני מגל"ד בכיבוש שדה התעופה לוד ע"י חטיבה 8. צילום: בוריס כרמי

משוריינים מסוג ווייט

שני משורייני ווייט אשר נבנו באופן שונה ע"י שמ"ש. צילום: בוריס כרמי

74 משוריינים מסוג ווייט נבנו על ידי שמ"ש ובהם שני מקלעים בקוטר 7.92 מ"מ, האחד בצריחון והשני בקדמת תא הנוסעים. המשוריינים נמסרו לצה"ל ופוזרו ביחידות השונות. גדוד 73 של חטיבה 7 בפיקודו של חיים לסקוב היה הראשון להצטייד במשוריינים השונים ובעיקר אלו מסוג ווייט, ביחד עם זחל"מים שנרכשו אף הם מעודפי אירופה. עם הקמת חטיבה 8 בפיקודו של יצחק שדה, הצטייד גדוד השריון 82 אשר היווה את גדוד הטנקים הראשון במשורייני ווייט ביחד עם שני טנקים מסוג שרמן, שני טנקים מסוג קרומוול וכן עשרה טנקי הוצ'קיס. בשלב מאוחר יותר הוסבו שלושה משורייני ווייט לקליטת תותח צרפתי בקוטר 37 מ"מ שניפלט מטנקים מסוג הוצ'קיס שהפכו לגרוטאות.

משורייני ווייט

משוריין סנדביץ' שנבנה על בסיס משאית שברולט קנדית. צילום: אוסף מיכאל מס

משוריין סנדביץ

משוריין ווייט סקאוט קאר עם צריחון נושא מקלע במערכה לכיבוש באר שבע במלחמת השחרור

משוריין משוחזר מסוג ווייט

משוריין משוחזר מסוג ווייט עם שני מקלעי מגל"ד מוצב היום במוזאון יד לשריון

מוזיאון השריון אשר בלטרון ביצע לפני מספר שנים בניה של העתק (רפליקה) של משוריין מסוג ווייט המוצב כיום באוסף הרק"ם הנרחב.

על מקים שירות המשוריינים יצחק שדה, ראו כאן:

https://www.yadlashiryon.com/show_item.asp?itemId=84&levelId=63853&itemType=0

על כיבוש שדה התעופה לוד וצילומי משוריינים:

https://www.yadlashiryon.com/show_item.asp?levelId=63829&itemId=7474

על שחזור משוריין הסקאוט קאר של לטרון, ראו כאן:

https://www.yadlashiryon.com/show_item.asp?levelId=64535&itemId=787&itemType=0