הנה סיפורה של חטיבת השריון הראשונה של צה”ל, שהוקמה בקיץ 1948 ופעלה בסך הכל כשנה עד לפירוקה בסיום מלחמת העצמאות ב-1949. פרק א’: “מבצע דני”
נדב מן (מאתר ynet, 18 בינואר 2013)
בביתו של יצחק שדה, בין תצלומיה של מרגוט אשתו, אותם הבאתי בפרקים הקודמים, נמצא אלבום מופלא של חטיבת השריון הראשונה של צה”ל – היא חטיבה 8.
החטיבה הוקמה על ידי יצחק שדה, שגם פיקד עליה במשך שנת קיומה מקיץ 1948 ועד סיום קרבות מלחמת העצמאות בשנת 1949.
הצילומים באלבום באיכות מצוינת וחשיבותם בעובדה שהם אמיתיים ונעשו בעת בניית החטיבה ובימי הלחימה. הצלמים היו אנשי מקצוע של “שירות המפות והצילומים” – יחידה של ההגנה שלימים הייתה ליחידה צה”לית.
בין צלמי היחידה נמנו כמה צלמים מפורסמים, כמו בנו רוטנברג, בוריס כרמי וכמובן מרגוט שדה שאולי בזכותה נבנה אלבום זה לפני שנים רבות.
העתק של האלבום נמצא בבית הפלמ”ח, אבל רב בו הנסתר על הנגלה. אין לנו זיהוי של מרבית האנשים הנמצאים באלבום. אביא בפניכם בשני פרקים מבחר של תצלומים מתוך האלבום. בחלק מהם נבקש יודעי דבר לעזור לנו לתת שמות למצולמים.
- הקרבות הראשונים של החטיבה היו ב-10 ביולי 1948, ונקראו “מבצע דני” ופרצו ערב כניסת ה’הפוגה הראשונה’ במלחמת העצמאות. בקרב זה נתפסו כפרים עוינים באזור לוד: הכפר יהודיה וכפר ענה – נראה בתצלום עת שוהים בו חיילי גדוד 82.
- גם שדה התעופה לוד נכבש. בתצלום טנקי ההוצ’קיס של גדוד 82 ליד מגדל הפיקוח.
- רגמים של החטיבה בעת פעולה.
- מפקד החטיבה, יצחק שדה, בשיחה עם מג”ד 82 פליקס באטוס.
- תושבי רמלה הערבים נוטשים את ביתם לאחר כיבוש העיר.
- אחת ממטרות “מבצע דני” הייתה לפרוץ את המצור בו נמצא הישוב בן-שמן. בתצלום חיילי חטיבת יפתח בבן שמן לאחר פתיחת המצור. מלפנים נשק הנ”ט הראשון שהיה אז – פיאט.
- ליד משאית של החטיבה בשדה התעופה לוד עומדים: במרכז המח”ט יצחק שדה. משמאלו מג”ד 82, פליקס באטוס ומימין (אין זיהוי).
- במשך הקרבות בקיץ 1948, סבלו יישובי הנגב ממצור מתמשך. באמצע חודש אוקטובר 1948 הוחלטו על ‘מבצע יואב’ לפתיחת הדרכים לנגב הנצור. על חטיבה 8 הוטלה המשימה לכבוש את הכפרים והמוצבים המצריים בסביבות עירק-מנשיה וצומת הדרכים פלוג’ה. בתצלום: מג”ד 82, פליקס באטוס, בתצפית מעמדה ליד קיבוץ גת בתכנון הקרב.
- תאג”ד גדוד 82 בסביבות צומת מסמיה (אין זיהוי לנראים).
- ‘הצבא צועד על קיבתו’. אנשי הגדוד באזור צומת מסמיה.
- מבשלים בשדה, ליד צומת מסמיה.
- מקלחת שדה.
- חטיבה 8 הורכבה מלוחמי הפלמ”ח, אנשי לח”י, עולים חדשים שזה עתה עלו לארץ ומתנדבי חו”ל. ערב רב של לוחמים עם רמות הכשרה שונות ובליל שפות. בתצלום לוחמים מהחטיבה. מי יעזור בזיהוי?
- ב-21 בחודש אוקטובר 1948 נכבשה העיר באר שבע, בעזרת כוחות משולבים של חטיבת הנגב וחטיבה 8. בתצלום לאחר הכיבוש ליד אחד ממבני העיר עומדים: במרכז יצחק שדה, מימין פליקס באטוס. ביניהם (דומה לחיים לסקוב), האחרים לא מזוהים.
- ב-23 בחודש אוקטובר 1948, מבצעת חטיבה 8 פעולת שריון נרחבת לתפיסת שטחים באזור בית ג’וברין: תפיסת המשטרה במקום, דחיקת הלגיון הירדני ופתיחת הציר לכיוון הנגב. בתצלום: נראים אנשי החטיבה לאחר הצלחת הפעולה.
- מכתבים מהבית.
- לוחמי החטיבה באזור בית ג’וברין.
- תצלום ליד הכפר בית ג’וברין, המסמל יותר מכל את הרכב כוחות החטיבה המשוריינת 8. מעבר להיותה חטיבת ‘קיבוץ גלויות’, היה בה גם ערב רב של כלי מלחמה: מימין טנק קרומוול – שניים כאלו הגיעו לחטיבה בראשיתה.משמאל טנק שרמן שהצטרף לטנקי ההוצ’קיס בראשית המערכה. כך נראה חיל השריון בראשיתו.
- המח”ט יצחק שדה ליד משטרת בית ג’וברין ההרוסה. לידו מרגוט אשתו שהייתה צלמת קרבית.
- בין בתי הכפר בית ג’וברין. יצחק ומרגוט שדה עם לוחמים.
בכתבה הבאה המשכם של קרבות החטיבה.