גיבורי ישראל מקבלי עיטור הגבורה
עפר דרורי, דרורי הוצאה לאור, 2014, 82 עמודים
עפר דרורי פרסם לאחרונה ספר חדש בשם "גיבורי ישראל מקבלי עיטור הגבורה". עפר יזם והקים את אתר הגבורה שבו תיעוד של יותר מאלפיים ושלוש מאות עיטורים וצל"שים ויותר מאלף ומאתיים כתבות וסיפורי גבורה.
המידע המוצג באתר הגבורה הוא פרי מחקר של שנים של מייסד האתר ועורכו ומטרתו שימור המורשת של גיבורי ישראל. שימוש במידע המוצג באתר הגבורה מעבר לעיון ולמידה אישיים מחייב אישור בכתב של עורך האתר עפר דרורי.
מתוך המבוא לספר:
בספר זה קובצו סיפורי הגבורה של מקבלי "עיטור הגבורה" מקום המדינה ועד היום. "עיטור הגבורה" הוא העיטור הגבוה ביותר, שמוענק על ידי שר הביטחון בהמלצת הרמטכ"ל, בעבור מעשה גבורה עילאית, שנעשה נוכח פני האויב, תוך חירוף נפש. במהלך שנות קיומה של המדינה עוטרו בעיטור הגבורה ארבעים לוחמים בלבד.
עיטור הגבורה נקבע בחוק העיטורים של צבא ההגנה לישראל שחוקק בשנת 1970. קדם לו עיטור "גיבור ישראל" שניתן באופן חד פעמי לשנים עשר לוחמים בסיום מלחמת העצמאות וזאת ע"פ הנחייה של ראש הממשלה ושר הביטחון דאז דוד בן גוריון. ההחלטה על שנים עשר עיטורים בלבד מתוך למעלה מאלף חיילים שהומלצו ונמצאו ראויים לציון לשבח נעשתה בעיקר בגלל רצונו של בן גוריון במיעוט עיטורים בשונה מהנהוג במדינות העולם ומשהחליט על מספר קטן של עיטורים קבע את המספר שנים עשר כדי לסמל את שנים עשר שבטי ישראל המייצגים את העם כולו.
נושא הגבורה של חיילי צה"ל מעסיק ומעניין אותי מזה שנים רבות, הן כרצון לידע לשמו והן בחיפוש תשובות לשאלות מהותיות הקשורות ברוח הגבורה, האומץ וההקרבה של האדם, כגון:
§ מה מוביל אדם לקום ממקום מחסה בטוח ולהסתער אל מול האויב תחת מטר כדורים תוך סיכון וודאי כאשר הדחף הטבעי הוא להישאר מוגן במקומך?
§ מה גורם לחייל לסכן את חייו כדי לחלץ חבר ליחידה תוך סיכון עצמי גבוה ולא להמתין שמישהו אחר יחלצו כצפוי במצבי סכנה קיצוניים?
לצד העניין והסקרנות האישיים שיש לי בשאלות אלה, מצאתי במהלך העיסוק והמחקר שלי כי הידע הקיים והמפורסם בתחום זה חלקי ביותר והשכחה שהזמן יוצר גורמת לאיבוד נכסי מורשת שלנו כעם. מטרת הספר כמו גם אתר הגבורה שהקמתי היא להביא את המידע הבסיסי של גבורת החיילים לידיעת הציבור ובכך לתרום לשימור מורשת הקרב והגבורה של חיילי צה"ל ואחרים.
החומרים בספר נלקחו מאתר הגבורה (www.gvura.org) שבו אני מפרסם את ממצאי המחקר שאני עורך בנושא הצל"שים והעיטורים.
כאמור שנים עשר גיבורי מלחמת השחרור קבלו את עיטור "גיבור ישראל". עיטור זה הומר בתחילת 1973 ל"עיטור הגבורה" בעקבות חוק העיטורים בצבא ההגנה לישראל (1970). באותה מעמד הוענקו גם עשרים עיטורי גבורה על מעשים שנעשו לאחר מלחמת השחרור ועד לאותה שנה למיעוט הלוחמים שזכו לצל"ש הרמטכ"ל ואשר וועדה מיוחדת החליטה להמירם לעיטור הגבורה בהתאם להוראות חוק העיטורים. שמונת מקבלי עיטור הגבורה במלחמת יום הכיפורים קיבלו אותו עפ"י הוראות חוק העיטורים בצבא ההגנה לישראל (1970). מאז מלחמת יום הכיפורים לפני ארבעים שנה ועד היום לא הוענק אף לא עיטור גבורה אחד נוסף.
הספר מחולק לתקופות על פי מלחמות כאשר לכל עיטור מצורף טקסט העיטור וברוב המקרים מידע תמציתי על מקבל העיטור כולל תמונתו.
צילום הכריכה האחורית של הספר