צינה בחולות
רן סנדרס, הוצאת ותיקי הפלוגה, 2013, 551 עמודים
רס"ן (במיל') רן סנדרס, היה מ"מ 2 בפלוגה כשפרצה מלחמת יום הכיפורים, ופיקד על הנגמ"ש שצלח ראשון את התעלה ב-16 באוקטובר 1973. לפני למעלה משנה הביע בפניו משאלה חברו לפלוגה, ארנון בן שלמה, להפיק ספר שיתעד את לחימת הפלוגה, ולארגן את הכנס הפלוגתי, במסגרתו יחולק הספר. רן תרגם למעשה את משאלת-הלב.
דבורי בורגר (פורסם בגיליון "שריון 45, יוני 2014)
סיפור לחימתה של "מִקְנָס*", פלוגת קורס מ"כים חרמ"ש במלחמת יום הכיפורים (1973).
אחת היוזמות המרשימות לתיעוד מורשת יחידתית במלחמת יום הכיפורים הוא הספר "צינה בחולות", שהופק לקראת מפגש לוחמי פלוגת קורס מ"כים חרמ"ש "מקנס" במסגרת כנס לוחמי חטיבה 421 לציון 40 שנה למלחמת יום הכיפורים. האירוע התקיים ביד לשריון ב-27 בספטמבר, והספר עב-הכרך חולק כמזכרת ללוחמי הפלוגה הנרגשים.
רס"ן (במיל') רן סנדרס, היה מ"מ 2 בפלוגה כשפרצה המלחמה, ופיקד על הנגמ"ש שצלח ראשון את התעלה ב-16 באוקטובר 1973. לפני למעלה משנה הביע בפניו משאלה חברו לפלוגה, ארנון בן שלמה, להפיק ספר שיתעד את לחימת הפלוגה, ולארגן את הכנס הפלוגתי, במסגרתו יחולק הספר. רן תרגם למעשה את משאלת-הלב. הוא פעל ללא לאות לאיתור כול מקור העוסק בפלוגה, שמנתה ערב המלחמה 109 לוחמים – חניכים, סגל וכוח מסייע. הוא איתר את חברי הפלוגה ודלה מהם כול שביב זיכרון, שהסתבר שלא בגד בהם. משלל המקורות והעדויות בנה את הספר המרשים בהיקפו ובערכיותו. מטרת הספר, לדברי סנדרס, הייתה להכיל את החוויה ולהעביר אותה לקוראים, בין אם הם הלוחמים, קרוביהם או בעלי ענין אחרים. דבריו המרגשים של מפקד הפלוגה אריק שקד בפתיחת הספר, מעידים על השגת המטרה: "ספר זה, המספר את סיפור חיינו ואת אשר קרה איתנו ממלחמת יום הכיפורים 1973 ועד עצם היום הזה, הינו חומר תיעודי ואנושי מרתק, המספר את סיפורנו אנו, קבוצת חיילים צעירים אי שם בתחילת שנות ה-70 […] המסלול הצבאי כינס אותנו יחדיו והטיל אותנו כיחידה צבאית מקצועית ולוחֶמֶת […] 40 שנה אחרי, קמה לה פלוגת "מקנס", מנערת את כנפיה כמו 'הפניקס' – 'עוף החול' האגדי, כמטאפורה לשינוי, צמיחה והעצמה אישית – וכאגדת 'עוף החול' המתעורר, שהינו בעל יכולת התחדשות ושינוי, התעוררנו גם אנו, ומאז אין אנו נחים לרגע" (עמוד 9). הספר הינו מסמך היסטורי, המשלב תיאור מפורט של מהלכי הקרבות עם יומני אירועים טבלאיים, מפות, ורשימות בשדה הקרב, ובכלל זה בולטים "הפנקסים הכתומים של רב"ט צביקה פפר", מש"ק בצוות 3א', שתיעד מדי יום את הלחימה, המהווים בכך נכס חשוב לניתוח רצף הקרבות (עמודים 340-327). זיכרונות לוחמים השזורים בתיאורי הקרבות תורמים להבנת האירועים ומתובלים לא פעם בהומור. הפרק החותם את הספר "אנחנו אז ומאז" סוגר את מרחק ארבעת העשורים עבור הלוחמים, ומעיד עד כמה יסודי מפעל מחקר ותיעוד זה. בזה אחר זה מובאת תמצית קורותיהם של לוחמי הפלוגה, בשילוב צילומים במדים, בחיק המשפחה ובשגרת ההווה, ונוטעים בנו את אותה תחושת רעות, שלא פגה לעולם (עמודים 502-434). להשלמת הצביון המחקרי והאותנטי צרף סנדרס מונחון מושגים, ראשי תיבות ועגה צבאית וביבליוגרפיה.
עוד על הספר ופלוגת "מקנס" קראו בגיליון 44 של "שריון" במדור "מרכז המידע בלטרון", ובמדור "מהנעשה בעמותה" בגיליון זה במסגרת הידיעה על כנס ותיקי חטיבה 421.
הספר מוקדש לזכרם של חמשת חברי הפלוגה שנפלו במערכה: רב"ט אופיר בית אריה ז"ל, רב"ט רוני ויסהוף ז"ל, סמל ראובן וקסלר ז"ל, רב"ט אלברט יעקב כהן ז"ל ורב"ט גדליהו קוברי ז"ל.
את הספר לא ניתן להשיג בחנויות הספרים, והמעוניינים מוזמנים לעיין בו במרכז המידע ביד לשריון בלטרון. ליצירת קשר: 08-9784302/4.
* השם הנכון של הפלוגה, כפי שנקראה ברשת הקשר החטיבתית במלחמה, הוא מִכְנָס.