חומת סואץ
בוריס דולין, הוצאת כנרת זמורה ביתן, 2020 ,432 עמודים, כריכה רכה
ב־7 באוגוסט 1970 בחצות, עם כניסתה לתוקף של הפסקת האש בין ישראל למצרים, נגמרה מלחמת ההתשה בניצחון ישראלי לכאורה. למעשה ישראל הרימה ידיים מול ברית המועצות לאחר עימות צבאי ישיר במהלך אותו קיץ. טילים סובייטיים המריאו מתוך סערה של עשן וחולות ופנו לעבר פנטומים ישראליים שחרשו את השמיים. חיל האוויר הישראלי הלם בכול כוחו ביחידות סובייטיות על הקרקע. מלחמה בתוך מלחמה שאיש לא דיבר עליה באותו זמן, ומעטים הזכירו אותה מאז.
"חומת סואץ" הוא ספר המביא את סיפורה של מלחמת ההתשה ומתמקד באירועים מאחורי הקלעים בהם בנתה ברית המועצות (לשעבר) את כוחה במצרים ואת ההשלכות על התבססותה במצרים על צה"ל ועל מלחמת ההתשה.
כיצד שירת "מבצע קווקז" – הקמת כוח המשלוח הסובייטי ושיגורו למצרים – את האינטרסים של ברית המועצות במלחמה הקרה? מדוע נשמר בסוד העימות בין הרוסים לישראלים ולמה האמריקאים נמנעו מלהתערב? איך נקלעו הטייסים הישראלים לחזיתו של קרב אבוד מול מעצמת־על? מה עבר על החיילים הסובייטים במדבר המצרי – ובשובם לברית המועצות? כיצד עיצבו האירועים בקיץ 1970 את מאזן הכוחות במלחמת יום הכיפורים? איך הסלים המצב בים התיכון כמעט עד כדי מלחמה עולמית?
בספר מתוארים בפירוט המהלכים השונים שהובלו את הרצון הרוסי לתגבור כוחות וכל נכונותם להעביר אמצעי לחימה חדשניים בזמנו שלא נמסרו אפילו לבנות בריתה של ברית המועצות באירופה. לדוגמה טילי נ"מ מסוג SA3 לטווחים הקצרים הובאו למצרים במהלך שנה זו והופעלו בידי צוותים רוסיים.
בוריס דולין יצא לדרך עם קצה חוט מפתיע – זיכרונותיו של תושב סיביר ששירת בכוח המשלוח. שם התקדם שלב אחר שלב, שוחח עם לוחמים סובייטים ועם אנשי צוות אוויר ישראלים, צלל לחומרי ארכיון בשלל שפות, שקע בכתביהם של מנהיגים מכל הצדדים. התוצאה היא תמונה מלאה ורב ממדית – מדינית, צבאית, אנושית. אירוע היסטורי חשוב שנדחק לקרן זווית זוכה סוף־סוף למקומו במרכז הבמה.
בוריס דולין הוא מומחה לביטחון בינלאומי וחוקר תורות לחימה, המתמקד במעורבות ההיסטורית של ברית המועצות במזרח התיכון ובנוכחות הרוסית באזור כיום. במקביל, הוא עוסק בחינוך יהודי־ציוני ומוביל תוכניות תוכן שונות בארץ ובתפוצות. חומת סואץ הוא ספרו הראשון.
ליקט וערך אל"ם (במיל') שאול נגר