מנהיגות במעגלי החיים
אביגדור קהלני, הוצאה לאור עֹז 77 , כריכה קשה, 304 עמודים, 2018
מה סוד יכולתו של מנהיג להניע אנשים לעבר מטרה נכספת או יעד מבוקש? על שאלה זו מנסה לענות ספרו החדש (השישי) של תת־אלוף במילואים אביגדור קהלני.
מי שעמד במבחן מנהיגות עליון בשדה הקרב, בוחן את השאלה במישורים רבים ומגוונים, דרך עיניהם של מומחים, מנהיגים בתחומם, ולבסוף מביע דעתו בנושא באופן מקורי ומעניין, המעוגן בניסיונו העשיר בשירותו בצבא, בפוליטיקה ובמערכות אזרחיות שונות. קהלני מפגיש את הקורא דרך ספרו עם דמויות מעולמות שונים. השיחות – חלקן וירטואליות, חלקן עם מי שהכירו, ואת חלק ראיין בעצמו, החל מפסיכולוגים ומומחה לשפת הגוף: "איך מקבלים תחושה של יש על מי לסמוך"? מה מקום הנשים בניהול ומנהיגות? מה היה כוחו של משה רבנו, המנהיג הגדול שתנאיי הפתיחה שלו לא מרשימים (כבד פה), אשר עיצב את האומה בראשיתה, וכדברי קהלני נטע בהם "גאוות יחידה וייחוד".
קהלני סוקר את המנהיגות הפוליטית בישראל בדמות דוד בן גוריון, גולדה מאיר, יצחק רבין שמעון פרס, ועד ראיון עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שבסופו קובע המחבר: ראש ממשלה חייב לראות רחוק ועליו להיות בנוי מבטון עם עצבים מפלדה, וכי ראש ממשלה שלא יישא עיניו הרחק קדימה ימצא עצמו מחפש השביל הקרוב והבטוח ליציאה בשלום מהקדנציה שלו, שבילים שסופם להעלם! כך במדינה שבה כול אחד מבין בכול ובטוח שיכול לנהל העניינים טוב יותר…
עוד הוא מברר מה מקום התקשורת כיום ככלי למנהיג אבל גם כנגדו? פרק נכבד מוקדש כמובן למנהיגות הצבאית ברמות הנמוכות והגבוהות, מרמת מפקד מחלקה ועד הרמטכ"ל, ולנושאים חיוניים כמו מה מקום המפקד בקרב.
בספר גם מבט על המנהיגות בפוליטיקה העירונית ומה ייחודה, ועל המנהיגות בספורט, בעסקים ובמשפחה ברוכת ילדים. לבסוף מתייעץ קהלני עם נערה צעירה בת 13, נכדתו, שמסכמת כי התכונות שצריך אדם כדי להיות מנהיג – "הוא צריך להיות נאור ולראות את האנשים שסביבו ולא רק את עצמו".
מומלץ לקריאה. תא"ל (במיל) יום־טוב תמיר
ליקט וערך אל"ם (במיל') שאול נגר