67' ,ירושלים, מלחמה
גדעון אביטל-אפשטיין, הוצאת מטר, 589 עמודים, נובמבר 2017
מה העניק את ההילה לצנחנים בגבעת התחמושת ובכותל והצניע את חלקן של יחידות אחרות בסיפור המערכה על ירושלים? אילו סכנות איימו על העיר העברית? איזה פער נוצר בין התכנון המקורי לביצוע בשטח? מדוע בכלל פרצה המלחמה בין ישראל לבין ירדן? איך הושג הניצחון המזהיר ובאיזה מחיר?
67’, ירושלים, מלחמה הוא פרי מחקר ממושך הנשען בין השאר על מסמכים שנחשפים לראשונה ועל ראיונות עומק עם יותר מ־ 230 מפקדים, לוחמים ובני משפחות שכולות, ומביא את סיפור המערכה ששינתה את פניה של ישראל יותר מכל אירוע אחר מאז תש”ח ועד ימינו.
הספר שזור גילויים חדשים בתחום הדיפלומטי, המדיני והצבאי. במבט נוקב, אמיץ ונטול פניות ד”ר גדעון אביטל־אפשטיין בוחן תפיסות ומיתוסים שהתקבעו בתודעה הלאומית.
המחבר מציג את התהליכים שהתחוללו בירושלים וביחסי ישראל וירדן מאז מלחמת העצמאות והסכמי שביתת הנשק, דרך ימי “הקו העירוני” והעיר המחולקת ועד תקופת “ההמתנה” והלחימה בירושלים במלחמת ששת הימים.
הספר עוקב אחר כל שלבי המערכה, מתאר דיונים ועימותים שקדמו ללחימה וליוו את הדרג המדיני ואת הדרג הצבאי במהלכה: מה היו כוונותיו של לוי אשכול, לְמה שאף משה דיין ומה החליט יצחק רבין.
הספר סוקר את החלטות הפיקוד העליון, את מהלכיהם של מפקדי החטיבות הלוחמות — מוטה גור, אליעזר אמיתי ואורי בן־ארי — ואת חלקן של היחידות שנטלו חלק במערכה: חטיבת ירושלים, חטיבת הראל, חטיבת הצנחנים, חטיבת קרייתי, חיל האוויר, יחידות הסיור, גופי מודיעין ותומכי הלחימה.
67’, ירושלים, מלחמה סוחף את הקוראים לתוך חוויית הקרב של הלוחמים בתעלות הקשר, בצריחי הטנקים, בשדות האש והמוקשים ובסמטאות העיר העתיקה.
הספר בוחן את הממשק שבין תהילה לזוועה, בין גאווה לטראומה, משמיע את קולם של הישראלים הצעירים שבשנת 1967 נשאו את המערכה על כתפיהם ומציב יד זיכרון לנופלים.
זהו מחקר חדש, אמיץ, רצוף גילויים ודרמות. המערכה הגורלית כפי שטרם נחשפה. סיפור מרתק, נוגע בנפשו של כל ישראלי.
מדברי הנשיא, ראובן (רובי) ריבלין באירוע השקת הספר 67,'ירושלים, מלחמה שהתקיים בבית הנשיא: "גדעון אביטל אפשטיין כתב את הספר "67 ,'ירושלים מלחמה" בצורה מתועדת ודקדקנית, בצורה שאינה מוותרת ואינה מתפשרת, בצורה שהיא מטלטלת לעיתים וגם מטרידה לא מעט. בספרך הסיפורים המיתולוגים אינם מקבלים תעדוף על הסיפורים שלא סופרו מעולם אך גם לא להפך, וטוב שכך. הספר המרשים הזה מייצר מעין רשומון של משקפים שונים ושל זהויות שונות באותו מרחב חשוב כול כך ובאותה תקופה מכוננת ומרתקת. סודו של הספר הוא בעושרו. הוכחה לכך ניתן למצוא כאן היום, באירוע בו נמצאים אנשים שנטלו חלק במלחמה. אני בטוח שלכולנו הספר הזה חידש משהו, לימד אותנו משהו על המלחמה, על המלחמה שלא ידענו. זה כוחו זו עוצמתו. "את זה כבר תצטרכו לפתור לבדכם" אלו מילותיה של ארנונה פייקס זיכרונה לברכה, אלמנתו של מיכה פייקס (מג"ד 163 בחטיבת ירושלים שנהרג בקרב באבו תור) לבתה תמר. "את מה?" שאלה תמר כשאמרה האימא את מילותיה, וארנונה כמה ימים לפני פטירתה השיבה: "את כול מה שקרה במלחמת ששת הימים". הספר החשוב שלכבודו התכנסנו היום ממלא את הצוואה הזו שהיא צוואה לחברה הישראלית כולה".
ליקט וערך אל"ם (במיל') שאול נגר