כותרת הספר איש צבא - יוסי פלד

מחבר: יוסי פלד
שנת הוצאה: 1993
קוד זיהוי בספריה: AC1901.3

איש צבא / יוסי פלד
הוצאת מעריב, שנה: 1993, 374 עמודים, עברית

האוטוביוגרפיה של שריד שואה שעלה בסולם הדרגות הצבאי, עד שהתמודד על תפקיד הסמל במדינת ישראל – הרמטכ"לות, הוא מספר על מבצעים, מלחמות ישראל ומאבקים אישיים.

יוסי (יוסף) פלד (מנדלביץ') נולד בבלגיה ליענקל ושיינע. בזמן מלחמת העולם השנייה נמסר עם אחיותיו למשפחה נוצרית עמה שהה עד גיל 8. אביו נספה באושוויץ. לאחר המלחמה חזרה אמו אל המשפחה הנוצרית לקחת אותם, ובעזרת הבריגדה היהודית הם עלו ארצה והתיישבו בקיבוץ נגבה.

במלחמת ששת הימים היה יוסי פלד מ"פ חרמ"ש בגדוד 9, חטיבה 7 באוגדת הפלדה המשוריינת של האלוף ישראל טל. במלחמת ההתשה היה מפקד גדוד השריון 195 (גדוד אדם) בתעלת סואץ. במלחמת יום הכיפורים היה מפקד חטיבת שריון במילואים (חטיבה 205) במסגרת האוגדה של מוסה פלד. במסגרת הלחימה נעה החטיבה על זחלים ממחנה עופר שליד ירושלים ועד לרמת הגולן, שם השתתפה בקרבות קשים של התקפת-הנגד בדרום הרמה עד לכיבוש מחדש של תל-סאקי, מוצב 116, הג'וחדר ותל פארס. לאחר מכן נכשל המשך התקפה לעבר תל כודנה. במובלעת לחמה החטיבה בקרבות קשים מאוד כנגד התקפות-הנגד של העיראקים באזור תל מסחרה. לאחר חודש ברמת הגולן ירד עם החטיבה לסיני ושהה עימה ארבעה חודשים במרחב החווה הסינית, עד עלייתה שוב של החטיבה לרמת הגולן עם מחליפו.

יוסי פלד היה מח"ט 460 ובסוף שנות השבעים היה מפקד אוגדה 252 בסיני. במבצע שלום הגליל נלחם בראש כוח מאולתר ("כוח יוסי") ממזרח לאגם קרעון.

שימש אלוף פיקוד הצפון מיוני 1986 ועד אפריל 1991. בתקופה זו אירעה חדירת מחבלים בעזרת גלשונים, שכונתה "ליל הגלשונים". במהלך תקופה זו שם דגש על הקשר של הצבא עם יישובי הצפון ואף הורה לכל מפקדי היחידות בפיקוד לתלות שלט בלשכותיהם בנוסח: "המטרה: הגנה על יישובי הצפון".

לאחר פרישתו מהצבא שימש במגוון תפקידים: יו"ר תדיראן מוצרי צריכה, יו"ר ליש שירותי דרך, יו"ר חברת ל.מ. שירותי כוח אדם בע"מ, יו"ר המפעלים הפטרו-כימיים ויו"ר אגודת הידידים של האוניברסיטה הפתוחה. חבר דירקטוריון במספר חברות ובהן מבני תעשייה ונתנאל גרופ. יועץ לממשלות הודו וטורקיה בנושא טרור. שימש במספר תפקידים ממלכתיים: בשנת 1993 עמד בראש הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו שבחרה את הזכיינים שיפעילו את ערוץ 2. ב-1996 עמד בראש ועדה שנועדה לתכנן ולהציע מדיניות בתחום התקשורת. בשנת 1997 התפטר מראשות העמותה הממשלתית לתכנון אירועי החמישים למדינה. לאחר חטיפת החיילים בהר דב באוקטובר 2000, מינה ראש הממשלה ושר הביטחון אהוד ברק את פלד לעמוד בראש ועדה שחקרה את תפקוד כוחות צה"ל לפני החטיפה, במהלכה ולאחריה. הוועדה מצאה ליקויים חמורים בתפקוד הכוחות. בשנת 2004 שימש יו"ר ועדת היגוי לטיפול ביוצאי צד"ל. בשנת 2006 עמד בראש ועדה שחקרה את אסון הרכבת בבית יהושע.

בשנת 1996 הצטרף למפלגת הליכוד ותמך בבנימין נתניהו לראשות הממשלה. בפריימריז שנערכו בליכוד ב- בדצמבר 2008 לקראת הבחירות לכנסת השמונה עשרה, הוצב פלד במקום ה-15 ברשימה, והתחיל לכהן כחבר הכנסת לאחר הבחירות. לאחר הקמת הממשלה ה-32 מונה פלד לתפקיד שר בלי תיק. פלד ביקש לכהן כשר בלי תיק המרַכֵּז את תחום הפעילות של ניצולי השואה. כמו כן, פלד אחראי על הטיפול באנשי צד"ל שבארץ.