כותרת הספר אנשי הפלדה

מחבר: אביעזר גולן
שנת הוצאה: 1969
קוד זיהוי בספריה: AC2045

אנשי פלדה

אביעזר גולן, הוצאת אותפז, 1969, 317 עמודים, כריכה קשה

 

"חשופים בצריח" מאת שבתי טבת – נושא הדגל של השריון במלחמת ששת הימים, בפרץ נוסטלגי עם חתימת העשור הרביעי מאז מלחמת ששת הימים, בוחרים רבים להתרפק דווקא על הספר "חשופים בצריח" של שבתי טבת, שיצא לאור במהדורתו הראשונה בפברואר 1968. הספר, גם אם בהתנצלות מה מצד מחברו בהקדמה לספרו, שם דגש על מהלכי אוגדת האלוף טל, ודגש על חטיבה 7 בפיקודו של שמואל גורודיש, בקרבות בפִתחת רפיח, ומייחד פרק נפרד למערכה ברמת הגולן בקרבות קלעה וזעורה. הוא בנוי כרומן מלחמה משובח, המביא את הפן האנושי לזירת המלחמה, ומעורר בקורא פטריוטיזם וגאווה. הקשר לשמות ולאירועים שואף לדיוק מרבי, מתוך כוונה ליצור מסמך היסטורי שישמש לדורות. הוא מנסה לרדת לנבכי נשמתן של הדמויות ונוגע בחיי היומיום של גיבוריו הרבים, שלכל אחד מהם נסיבות חיים שלו שהביאוהו לשדה הקרב. כרמז אפי מוקדם, מופיעות הדמויות בשמותיהן המלאים, היכן שמתחוור לקורא בשלב מסוים כי צלחו את שיקולי הצנזורה, משום שנפלו בשדה הקרב. לעומתן, מופיעות רק בשמותיהן הפרטיים דמויות המפקדים והלוחמים ששרדו את המלחמה, גם אם יצאו חבולים ומיוסרים. כמו נבואה המגשימה את עצמה, יצא שמען של הדמויות בעשורים שחלפו מאז המלחמה, כמו האלוף ישראל טל (טליק), ששבתי טבת מתארו באחת האפיזודות מלטף טנק שלל במהלך הקרב, כשהוא מנסה לעמוד על טיבה של הפלדה, וכמו מנבא בזאת שעתיד הוא להיות המפתֵּח של טנק המערכה המוביל של צה"ל – המרכבה. דמות מופת נוספת היא אביגדור קהלני, שלחימתו הנועזת וסיפור היחלצותו מן הטנק הבוער, כשעורו מדלדל מעליו נוכח השתאותם של חבריו לקרב, כמו מקדימים את המערכה המפוארת שנכונה לו כמפקד גדוד בעמק הבכא במלחמת יום הכיפורים. ויוסי ב. הלא הוא יוסי בן-חנן, שלא אמר די להישגי החטיבה עד שהשתכשך במימי התעלה ולימים התמנה לקצין השריון הראשי ולאלוף בצה"ל. עוד בספר על הד"ר רפאל מוקדי ז"ל, שהמלחמה קטעה באחת את מפעל חייו בתחום המדעים, ומשה חביב ז"ל שהמלחמה קטעה באיבה את הקריירה המשפטית המזהירה שלו, שנפלו כגיבורים בקרבות העזים שהתחוללו בקרבות קלעה וזעורה ברמת הגולן. הם הותירו מאחוריהם משפחות וחברים רבים המוקירים את זכרם, ודורות של לוחמי שריון הלומדים את מעשיהם ושואפים לחקותם.

חודשים ספורים לאחר המלחמה פרסם שמואל שגב את ספרו סדין אדום – מלחמת ששת הימים ובו תיאור מפורט של מהלכי המלחמה בכל החזיתות ובסיומו הוא מעלה מספר תהיות שעודן בתוקף גם בימינו. זמן לא רב אחר כך יצאו לאור ספרים נוספים על המלחמה, מהם שנתנו ביטוי ליחידות שריון נוספות. באפריל 1969 יצא לאור ספרו של אביעזר גולן "אנשי הפלדה", המביא את סיפורה של חטיבה 45 (כיום 188). סגנונו אמנם אינו סיפורי כשל שבתי טבת, אך הוא מהווה מסמך היסטורי חשוב בניסיונו להביא את קורותיה של החטיבה במלחמה. סמוך להופעת "חשופים בצריח" הופיע הספר "שיח לוחמים" שהוא אסופה של לוחמים בני קיבוצים, המביעים בלשון ישירה ונוקבת את זעזועם ותסכולם ומסרבים לקדש את המלחמה בדם חבריהם לנשק. הם מבכים את אובדן החיים ואובדן התמימות של החברה הישראלית שלאחר המלחמה, ויוצרים עולם שבו שולטים המונחים "כובש ונכבש", "מצפון", מוסר" ו"חלום לשלום". אסופה זו היא אחת הסנוניות, שבישרה על המחלוקת הציבורית, העומדת בעינה עד עצם היום הזה.

לימים הלכו ורבו על מדפי הספרים, בבתי המפקדים והלוחמים וכן בספריות ובמרכזי הנצחה, ספרי יחידות – אוגדות חטיבות וגדודים – המביאים את מורשתם והנצחת הנופלים, כחלק מהתפיסה המורשתית-הנצחתית (ראו ביבליוגרפיה חלקית במדור מרכז מידע לטרון).

דבורי בורגר