בנתיבי האש
אילן כפיר ודני דור, הוצאת משכל (ידיעות ספרים), 255 עמודים, כריכה רכה, ספטמבר 2019
הספר "בנתיבי האש" שכתבו אילן כפיר ודני דור, מתאר את הקרבות שבהם השתתפה חטיבה 600 ,את הלך הרוח של מפקדיה וחייליה, והוא רצוף סיפורים אישים, לעתים מצמררים, שהופכים אותו מרתק לקריאה גם למי שלא לחמו בין שורותיה. חטיבה 600 במלחמת יום הכיפורים הייתה אלמונית יחסית אף שחלקה בקרבות הקשים של המלחמה היה משמעותי. חטיבה זו, כאחותה חטיבה 14 ,לא זכתה ליחסי ציבור טובים לאחר המלחמה, והקרבות המשמעותיים שבהם לחמה והקרבנות הרבים שלה היטשטשו על רקע יחסי הציבור שזכו להם כוחות אחרים בגזרה. חלק מכך טמון אולי באישיותו השקטה של מפקדה במלחמה, טוביה רביב, שידע להנהיג את החטיבה בקרבות הקשים אבל לא להוביל את עשייתה על דפי הפרסום. טוביה רביב היה זה שהקים את החטיבה כשנתיים לפני המלחמה ואסף סביבו מפקדים וחיילים מנוסים ואיכותיים שאת תרומתם בקרבות המלחמה איש אינו יכול לקחת.
חטיבה 600 יחד עם אחיותיה 14 ו־421 תרמו כול אחת את חלקן בקרב ההבקעה הנורא שידע צה"ל בימים 15־16 באוקטובר, עד לחציית הכוחות המרכזיים את התעלה מערבה, מהלך שיצר את השינוי בחזית הדרום ובמלחמה כולה.
סיפורה של החטיבה שנסעה על זחליה ממחנה שדה תימן ליד באר שבע ועד לחזית התעלה מפורסם אבל פחות היה משויך אליה. תנועה של חטיבת טנקים מאות ק"מ על כבישי סיני, בניגוד לכול תורה לפיה אמורים כוחות השריון להגיע רעננים לקו לאחר תנועה על מובילים הייתה חריגה אבל היא עמדה בה בהצלחה. לחטיבה היה יתרון שכול לוחמיה היו שריונאים מנוסים תחת אש, בוגרי מלחמת ההתשה ובעלי הכרות קרובה האחד עם השני. החטיבה זכתה לטנקים המתקדמים בצבא בזמנו טנקי M60A1 שכונו בזמנו מגח 6א' דבר שהיה חריג למיטב ידיעתי בתולדות השריון בהם כוחות מילואים מקבלים את הטנקים המודרניים ביותר עוד לפני אחיהם הסדירים.
החטיבה הוטלה למערכה לקרבות הבלימה הקשים שניהלה אוגדה 143 של אריק שרון בגזרה המרכזית של התעלה. בקרבות ההבקעה יועדה החטיבה להיות חטיבת הטעייה כדי לשמור כוחות מצריים בגזרה המרכזית, בעוד כוחות חטיבה 14 יחד עם חטיבת הצנחנים 55 נעות באיגוף דרומי עמוק לכיוון צומת טרטור־לכסיקון מתוך כוונה לפתוח מסדרון רחב דיו מזרחית לתעלה וראש גשר מערבית לה. החטיבה שיועדה מלכתחילה להטעייה מצאה עצמה נלחמת בכוחות מצריים עדיפים וסופגת אבדות כבדות. גדוד אחד משלה הוכפף לחטיבה 14 והיה שותף פעיל לפריצה וליצירת מסדרון בשטחנו שהיווה בסיס לצליחה מאוחר יותר.
הספר מתאר את הקרבות בהם השתתפה החטיבה, את הלוך הרוחות של מפקדיה וחייליה כשהוא רצוף סיפורים אישים, לעתים מצמררים, אבל הם שהופכים אותו למרתק לקריאה גם למי שלא לחמו בין שורותיה.
.קהל הקוראים הראשון והמידי הם לוחמי החטיבה והמטרה לעשות צדק היסטורי ולהביא את עשייתם לידיעתם ולידיעת הציבור. מצד שני בחלוף ארבע וחצי עשורים ברור שרוב האוכלוסייה הבוגרת במדינת ישראל לא נולדה באותה תקופה ואם יש רצון שגם היא תיחשף לסיפורה של החטיבה יש להביא את סיפורה בצורה מרתקת שאינה מבוססת רק על מהלכי קרבות.
הספר כתוב בצורה קולחת כשהוא מביא הרבה סיפורים אישים ובכך הוא תורם להערכתי לקריאות שלו.
עפר דרורי
ניתן לקרוא את הספר במלואי באתר חטיבה 600 ספרי מורשת.
לכניסה למחיצת ספרי מורשת באתר חטיבה 600 לחצו כאן
ליקט וערך אל"ם (במיל') שאול נגר