הכרוניקה כותרת

מחבר: עופר ריחני
שנת הוצאה: 2011
קוד זיהוי בספריה: AC8600

הכרוניקה

מלחמת העולם השנייה

עופר ריחני, מלחמת העולם השנייה- הכרוניקה, הוצאת קינג, 2011, 302 עמודים

המלחמה שפרצה בחודש ספטמבר 1939, עם כניסת הצבא הגרמני לפולין, הפכה ב-7 בדצמבר 1941 למלחמה כלל-עולמית לאחר שספינות אמריקניות הופצצו בנמל פרל הארבור באוקיינוס השקט על ידי טייסי יפן, בת בריתה של גרמניה

שולמית קיסרי

"לקראת המתקפה רוכזו כוחות גרמניים ורומניים בדרום ופיניים בצפון. הכוח כלל כ-3.2 מיליון חיילים, 140 דיוויזיות גרמניות ו-15 דיוויזיות רומניות. 3,600 טנקים ולמעלה מ-2,000 מטוסים… הקבוצה המרכזית נועדה לכבוש את מוסקבה והקבוצה הצפונית את לניניגרד. הקבוצה הדרומית נועדה לגרש את הסובייטים מדרום פולין ואוקראינה". 8,700,000 מיליון חיילי הצבא האדום נהרגו בקרבות האלה ששברו לבסוף את הצבא הגרמני, אשר כמו צבא צרפת בראשות נפוליון (120 שנה קודם לכן) – לא עמד בקור וברעב הרוסי, התפורר ונסוג (קרבות המפנה מלחמת העולם השנייה מאת עופר ריחני).

ספר זה מתאר את מהלכי המלחמה בחזיתות השונות בו-זמנית באופן כרונולוגי. בקריאה קולחת יכול הקורא לסקור את אירועי המלחמה באופן רציף לאורך כל שש שנותיה ולקבל תמונה כוללת שלה. הקורא יכול למצוא את האירועים המעניינים אותו על-פי התאריכים או על-פי האזורים שבהם אירעו.

ככל שנקרא עוד ספרים ונראה עוד סרטים, עוצמת המלחמה ההיא, התיאבון של הצבא הגרמני ומנהיגו והתכניות להשמיד (את היהודים) ולכבוש את כל העולם יישארו לנצח בלתי נתפסים.

על הספר "מלחמת העולם השנייה – הכרוניקה"

סקירה מאת "הנסיך הקטן"
ספרים על אירועים היסטוריים בדרך כלל מתמקדים במקום מסוים ,תקופה מסוימת או קרב מסוים.הם מפציצים את הקורא בשפע של נתונים – מספרים ,מפות, שמות. הקורא מאבד את עצמו לאחר קריאת מספר עמודים. מרוב פרטים קטנים ובדרך כלל שוליים קשה להבחין בתמונה הגדולה.
עופר ריחני חשב לעשות זאת אחרת. הוא כתב ספר על מלחמת העולם השנייה. ספרו הוא מעין יומן שעוקב אחר מהלך חמש שנות המלחמה, ומציין בכל תאריך מה קרה. הקורא עוקב במקביל אחרי רומל באפריקה, כוחות הברית באירופה והיפנים באוקיינוס השקט. יש שורה במקרה שקרא אירוע "גדול" ליהודים (פתיחת מחנות העבודה,מרד גטו וורשה וכו').
במסגרת כזו כמובן לא ניתן לפרט על כל קרב ואכן רוב הימים בספר הם תיאור קצר וממצה על מי נגד מי ואיך זה נגמר.
קרבות גדולים כדוגמת הפלישה לנורמנדי מתוארת במספר עמודים ופה עקב אכילס של הספר. אין ביכולת המספר להביא את הקורא לרמת הבנה של מה שקרה. הוא מציין אזורי לחימה, שבמקרה הטוב יש מפה שלהם בעמוד סמוך – שגם ממנה קשה להבין איך התנהל הקרב, ברוב המקרים אין גם מפה והקורא נזרק לחופי צרפת (במקרה של נורמנדי) בלי להבין איפה בדיוק נחתו האמריקאים, הצרפתים והבריטים ואיפה היו הגרמנים בכל הבלגן הזה.
בסה"כ ספר טוב לקבלת התמונה הכוללת אבל חלש מאוד בפרטים הקטנים.

עוד על הספר "מלחמת העולם השנייה – הכרוניקה"

הבליץ על לונדון, ההפצצה על פרל הארבור, פצצת האטום על הירושימה ונגסאקי – וכמובן שואת העם היהודי – כל אלה טראומות קולקטיביות חסרות תקדים, אשר שינו את העולם ואת התודעה האנושית. המלחמה שפצעה אנושות אומות שלמות, יצרה גיבורי ענק כמו צ'רצ'יל, דה-גול, פטון ומונטגומרי, וכמובן – גם את הדמון הבלתי מפוענח: היטלר.
מלחמה זו מעסיקה במשך עשרות שנים – וככל הנראה תמשיך להעסיק – חוקרים, סופרים, אמנים, אנשי קולנוע ורבים אחרים. מדפי הספריות מוסיפים להתמלא בספרים המנתחים, מפרשים, מתארים ומנסים לפענח היבטים שונים של המלחמה האיומה הזאת.
"מלחמת העולם השנייה – הכרוניקה" הוא מעין מדריך שימושי לכל המתעניין בפרק ההיסטורי המשמעותי והדרמטי ביותר במאה העשרים.
לראשונה רואה אור ספר המתאר את מהלכי המלחמה בחזיתות השונות בו-זמנית ובאופן כרונולוגי. בנוסף הוא מכיל נאומים וקטעי מכתבים מרתקים של מנהיגי המלחמה, עדויות של לוחמים ששרדו וקטעי מכתבים מצמררים שנמצאו באזורי הקרבות, פרק על האישים הבולטים במלחמה ופרק על מבנה הצבאות. כל אלה שופכים אור נוסף על ההתרחשויות בשנים אפלות אלה.
בקריאה קולחת יכול הקורא לסקור את אירועי המלחמה באופן רציף לאורך כל שש שנותיה ולקבל תמונה כוללת של המלחמה. הספר כתוב וערוך באופן ידידותי, שמקל את ההתמצאות בנושא הסבוך והרחב הזה. הקורא יכול למצוא את האירועים המעניינים אותו על-פי התאריכים או על פי האזורים שבהם אירעו.

"ספר זה עשוי לפתוח בפני הציבור צוהר אל החשיבה הצבאית ואל הבנת מהלכי המלחמה. חשוב שכל אדם יבין נושא זה – לפחות באורח כללי. רצוי כי קציני צה"ל יחזיקו אותו בתרמיליהם… חשוב כי בכל ספריית בית-ספר יהיו שניים-שלושה עותקים של הספר הזה".
אל"ם ד"ר מאיר פעיל

מלחמת העולם השנייה: הכרוניקה נכתב על-ידי קורא סקרן, חובב היסטוריה נלהב, אשר ביקש למצוא בספר אחד את תיאור מהלכי המלחמה, הוועידות, החוזים ועוד, על פי סדרם הכרונולוגי. משלא מצא ספר כזה, כתב אותו עופר ריחני בעצמו, לאחר תחקיר מעמיק שנמשך שש שנים, תוך הסתמכות על עשרות ספרים המתמקדים כל אחד בחזית אחת, בקרב אחד או בהיבט אחד של המלחמה.

עופר ריחני, יליד 1959, תושב מזכרת בתיה, נשוי לאירית ואב לשלושה, החל לחפש מידע מסודר ובהיר על המלחמה בעקבות רצח סבתו ברטה (ברכה) בראון, על ידי הנאצים, על אדמת הונגריה הכבושה, בהותירה את אמו, רחל, יתומה בגיל ארבע. בגיל רך זה הצליחה לברוח, בעזרת משפחתה, כשהם חוצים את האלפים וגונבים גבולות באירופה הכבושה בדרכם לישראל.
"מלחמת העולם השנייה-הכרוניקה" הוא ספרו הראשון. לאחר צאתו, החל ריחני להרצות לפני תלמידי תיכון לקראת יציאתם לפולין.
"זהו ספר חשוב מאד, מעניין וייחודי. זו ממש אנציקלופדיה קומפקטית על מלחמת העולם השנייה".
אל"ם (במיל') ד"ר מאיר פעיל

התרשמותי: בזמן לימודי באוניברסיטה, בחוג למדעי המדינה, התאהבתי בתקופת מלחמת העולם השנייה. בספר הכרוניקה, מצאתי את ההתנהלות הכרונולוגית שהובילה למלחמת העולם השנייה, אסטרטגיות, מניעים ואינטרסים. הספר כתוב וערוך באופן שמקל על הקריאה, הספר מלווה במפות וצילומים רלוונטיים. מצאתי עוד שהספר יכול לשמש מעין מילון מושגים לתקופה ההיסטורית המדוברת. מומלץ בחום!!

מלחמת העולם השנייה – הכרוניקה: סקירה של טלי וישנה (מהעיתון "בשבע", 16 בפברואר 2012)
תולדות המלחמה ההיא: ספרו של עופר ריחני עושה סדר בקרבות ובמהלכים של המלחמה הגדולה והנוראה בהיסטוריה

מלחמת העולם השנייה הייתה המלחמה הגדולה ביותר שידעה האנושות משחר ההיסטוריה. מלחמה זו, שאכן ראויה לתואר מלחמת עולם, התחוללה במשך שש שנים עקובות מדם, בין מאות מיליונים של חיילים ואזרחים שנקלעו לחזית, ובסופה מתו למעלה מ-50 מיליון בני אדם מכל העולם, על פני ארבע יבשות.
לאחר מעשה, מציבה מלחמה איומה זו אתגר מתודי סבוך במיוחד. לאור האינטנסיביות של אירועי המלחמה, וההתרחשות המתמדת של הקרבות, קשה מאוד להבין את התרחשויות המלחמה בלי להתבלבל בין הקרבות השונים, ובלי לטעות ביער התאריכים ונקודות הציון. הדבר מבלבל במיוחד כיוון שהחזיתות הן לכאורה חטיבות עיסוק נפרדות, אך בפועל יחסי הגומלין שביניהן מחייבים מעקב צמוד אחרי כל ההתרחשויות בו-זמנית. לדוגמה, כדי להבין איך ארווין רומל – 'שועל המדבר' – נלחם גם באל-עלמיין וגם בנורמנדי, חייבים לשים את שתי החזיתות – הצפון-אפריקאית והמערב-אירופית, על פני ציר כרונולוגי אחד.
הספר 'מלחמת העולם השנייה: הכרוניקה' מנסה לתת מענה לאתגר שהוצג לעיל. עופר ריחני, המחבר, סידר בספר את עיקרי האירועים הצבאיים והמדיניים של מלחמת העולם השנייה על ציר כרונולוגי אחד, בלי הבחנה בין החזיתות השונות. בלשון נהירה וקולחת מגולל הספר את אירועי המלחמה על פי תאריכים, ומציין בנוגע לכל אירוע באיזו חזית הוא מתחולל (אירופה וסביבתה, ברית המועצות וסביבתה, אפריקה, המזרח הרחוק והאוקיינוס השקט). כיוון שהמחבר מאמין, במידה רבה של צדק היסטורי וכמובן מתוך הסתכלות יהודית, שלא ניתן להפריד את השואה מהמלחמה, ישנן גם מובאות הקשורות באירועי השואה. עם זאת, נראה כי מובאות אלו מצומצמות למדי, כמעט תלושות, וככותב עברי היה מקום להרחיבן ולהציגן בתוך רקע היסטורי רחב יותר.
הספר מיועד, לדעתי, בעיקר לשני קהלי יעד שונים. הראשון, שאני נכללת לצערי ביניהם, הוא אנשים שבקיאותם באירועי המלחמה אינה מספקת. עבורם, הספר מהווה מצע מוצלח מאוד לבניית קרקע ראשונית להבנת קורות המלחמה, ולהמשך העמקה בספרים נוספים, שהם נקודתיים יותר ברוב המקרים. קהל יעד שונה, שתודות לבני אריאל אני יכולה להעיד על קיומו, כולל אנשים בעלי בקיאות בקורות המלחמה, עם ידע פרטני רב לגבי קרבות שונים, שעבורם מהווה הספר דרך לייצר רצף ותמונה כוללת של המלחמה. כך למשל, סיפר לי בני בהפתעה, שאיטליה הכריזה מלחמה על צרפת רק לאחר הפלישה הגרמנית לצרפת, דהיינו ביוני 1940, עובדה שהתחדשה לו במהלך קריאת הספר, משום שאינה מוצאת מקום בספרים שעוסקים בקרב זה או אחר.
לבחירה של המחבר להציג את המלחמה באופן כרונולוגי יש כאמור יתרונות, אך גם חסרונות. לא פעם הוא נאלץ לזגזג בין חזיתות באירופה ובאפריקה, חזיתות שיש להן יחסי גומלין מתמידים, לבין חזיתות המזרח הרחוק והאוקיינוס השקט, שהן רחוקות ומהוות מסכת אירועים נפרדת למדי. אולי מוטב היה להפריד בין שתי כרונולוגיות אלו, כדי להקל על הקורא. בהקשר זה, גם תוספת של מפות לא הייתה מזיקה, ככל הנראה, להבנה שלמה יותר של המלחמה.
מכל מקום, וחרף הביקורת, מדובר בספר נפלא ללימוד ההיסטוריה של מלחמת העולם השנייה כמקשה אחת, והוא מומלץ בחום למתעניינים בנושא, חדשים וותיקים כאחד.