מחבר: יובל שחף
שנת הוצאה: 2012
קוד זיהוי בספריה:

חטיבה 274 (טיוטה)

25 באפריל 2012: ספר חטיבה 274 – חטיבת הטירנים הראשונה בצה"ל
מתפרסמת כאן טיוטת ספר על חטיבה 274 חטיבת הטירנים הראשונה בצה"ל, המביא את סיפור הקמתה ופעילותה במלחמת יום הכיפורים

יובל שחף*

לעיון בטיוטת הספר ראו בהמשך

לאחר שישה עשורים מאז הקמת המדינה מצויד צה"ל כיום במיטב הנשק ובאמצעי הלחימה המודרניים ביותר. חיל השריון, כזרוע העיקרית ביבשה, מפעיל טנקי מרכבה שהם בחוד החנית של טנקי המערכה המשוכללים בעולם. אך לא תמיד כך היה המצב.
במלחמת העצמאות דל היה נשקו של חיל השריון, ובין כלי השריון המעטים בחטיבה "המשוריינת" הראשונה בצה"ל (חטיבה 8), היו גם טנקים ומשוריינים, ביניהם שני טנקי הקרומוול אשר "הוחרמו" מהבריטים, המשוריין המפורסם "הנמר הנוראי", שנתפס מידי הלגיון הערבי וכן מספר טנקים קלים ושריוניות, שנלקחו שלל בלחימה מול האויב. כלי שריון אלה שנתפסו בקרבות הוסבו מיד, באלתורים וכמעט ללא הכנות מקצועיות של צוותיהם, והפכו לחוד החנית של אותן יחידות שנתגבשו כמערך השריון הראשוני של צה"ל.
במלחמת סיני (1956) נתפסו טנקי שלל מהצבא המצרי מסוג טי-34, אך בכמות מועטה וללא כדאיות להקים מהם יחידה בחיל השריון.
במלחמת ששת הימים נלקחו שלל טנקי טי-55/54 רבים, חלקם אף חדשים, ולראשונה בצה"ל הוקמה עוצבה 274 על בסיס טנקי שלל אלה שנקראו טירן.
ההתחלה הייתה ביוזמה ובאלתורים של מספר "משוגעים לדבר", שקיבלו בדרך את ברכתם של הרמטכ"ל (רא"ל יצחק רבין) ושל האלוף ישראל טל ("טליק"), שגיבו אותם בפעילות. די מהר הפך "המיזם" למערכת סדורה וממוקדת, שתפסה תאוצה והושלמה עם הקמת החטיבה ומילוי שורותיה באנשים ובכלי לחימה.
כיום עדיין נמצאים אתנו מפקדים ולוחמים, שהיו שותפים להקמת החטיבה ולחמו במסגרתה בקרבות הקשים של מלחמת יום הכיפורים. איבדנו חברים במלחמה זו ובמשך השנים הלכו לעולמם חברים נוספים וביניהם גם מפקדה הראשון של החטיבה – גדעון אלשור (אלטשולר) ז"ל.
גדעון היה הרוח החיה מאחורי הרעיון והביצוע של הקמת מערך הטירנים בצה"ל ולא מעט בזכות יוזמתו, הוקמה ונתגבשה חטיבה 274.
כדי לשמר את פועלם של ותיקי היחידה ואת הסיפור הייחודי על הקמת החטיבה ולחימתה באותה מלחמה קשה – הוחלט לרכז חומר וכך הועלתה על הכתב טיוטת ספר זה.

תודות

ברצוני להודות לכל מי שסייע באיסוף המידע, החומר המשלים והצילומים ובמיוחד ליואל (גורודיש) גונן, שליווה את הקמת היחידה מימיה הראשונים ואת התכניות למִבצעי הנחיתה ופיקד על החטיבה במלחמת יום הכיפורים.
תודה מיוחדת לאיש התקשורת יאיר עמיקם, מלוחמי החטיבה, שהיה הראשון לרכז חומר על חטיבה 274, לפני כ-25 שנים וערך את החוברת "טירן", לזכרם של חללי החטיבה במלחמה. המידע שריכז יאיר סייע רבות וכיוון אותנו לנתיבים המתאימים.
תודה גם ליוסל'ה יודוביץ', מפקד יחידה 88 ("דוב לבן"), שכתב ושימר את סיפורה העקוב מדם של יחידה מיוחדת זו באותה מלחמה. על בסיס התחקיר שערך יוסל'ה נכתב הפרק המוקדש ללחימתה של היחידה, שיחסית למסגרות החטיבה האחרות, ספגה את מספר האבדות הרב ביותר.
צוות המפקדים והמדריכים של הפלוגה הסדירה (פלוגה נ' – "המדור") אספו חומר רב על הפעילות שלהם ובעיקר על האימונים וההכנות למבצעי הנחיתה במרש"ל (מרחב שלמה, בדרום חצי האי סיני). הם עשו זאת במסגרת מפגש חברים שבו גם עלה הרעיון לתעד את תקופת שירותם המשותפת בשרות הסדיר (בין השנים 1972 עד 1974). תיעוד זה גם נועד להכנת חוברת זיכרון מיוחדת לזכרו של מפקדם האהוב איל שחם ז"ל, שנפל בקרבות חטיבה 188 ברמת הגולן.
תודה להם על החומר שהעבירו, שאִפשר לסקור גם את הסיפור המיוחד של "המדור" וגם את אירועי הלחימה של גדוד 225 ושל הפלוגה הסדירה שלחמה במסגרת גדוד זה, באוקטובר 1973. אברהם מדליה, שפיקד על גדוד 225 במלחמה, השלים את המידע שהעבירו אנשי הפלוגה הסדירה.
רפי מאירי, אשר שירת בשלוחת החטיבה בשארם א-שייח', אסף צילומים רבים והקלטות של שיחות עם יואל. תודה לרפי על שהעמיד חומרים אלה לרשותנו ובכך סייע להתקדמות העבודה.
תודה לדני אשר, קצין המודיעין הבכיר במיל' (והסופר כיום..), שסייע בהכוונה, במפות וכן במידע מפורט על כוחות האויב מולם עמדה החטיבה.
ולסיום הוקרה מיוחדת לצוות המארגנים והיוזמים של כנסי החטיבה, שנערכו בשנתיים האחרונות ובראשם לחביבה לוי (אטדגי) ודֹבלה גלבוע. צוות זה עורר והוביל את היצירה מחדש של קשרי הרעות בין המפקדים והלוחמים של חטיבה 274. במידה רבה, בזכותה של חביבה, נקשרתי לפעילות זאת ומכאן עלה הרעיון לאיסוף החומר ועריכתו.
אני תקווה שאנשי החטיבה לדורותיה ואולי גם צאצאיהם וקרוביהם, ובוודאי בני המשפחות השכולות של חללי החטיבה, ימצאו עניין בחומר הכתוב, בצילומים ובמפות.

המלאכה לא תמה

יש להניח שלא כל המידע שנאסף שלם, וייתכן שעדיין קיימים בו אי דיוקים, הנובעים בין היתר מזיכרונות שקהו עם הזמן. אני מתנצל מראש על כל מידע שחסר ועל אותם אי דיוקים שאולי יימצאו – ואשמח תמיד לקבל הערות, תוספות ותיקונים.

כתובת להערות:

יובל שחף, ת"ד 353, ערד 89103
טל': 054-2666521
דוא"ל: yuval2112@gmail.com

* רס"ן (במיל') יובל שחף,

שירת כלוחם ומפקד ביחידות "טנקי שלל" בצה"ל, במסגרת שירות מילואים – מתקופת הקמת היחידות הראשונות של טנקי "טירן 4/5" – משנת 1969 ועד לשנת 1991 (ובסה"כ כ-22 שנים). בתחילה כמפקד טנק (בגדוד 227 של חטיבה 274 – ובמסגרת גדוד זה נטל חלק בקרבות מלחמת יום הכיפורים – עד לפציעתו בלחימה ביום 17 באוקטובר 1973). לאחר מלחמת יום הכיפורים והחלמתו מפציעתו, עבר (במסגרת מילואים) קורס קציני שריון ושרת כקצין – מ"מ, קמב"ץ, מ"פ וסמג"ד – בחטיבה 320, בגדוד טירן-6, שהיה גדוד הטירנים האחרון בצה"ל (ואשר פורק סופית בתחילת שנות ה-90).

טיוטת ספר חטיבה 274 לחץ כאן

לעמוד החטיבה באתר -לחץ כאן.