חמש משימות
יצחק פונדק, הוצאת ירון גולן, שנת 2000, 350 עמ'
סקירת הספר
יצחק פונדק, שועל קרבות ותיק, בחר לפרוס את מסכת חייו עד נקודה מסוימת לאור "משימות עיקריות שהטיל עלי צה"ל", כדבריו. אומץ לב נדיר ועקשנותו לנצח בכל מערכה באו לידי ביטוי כבר מילדות, בהתמודדותו עם ילדי הגויים בעיירה בפולין. המורא אשר הטילו על ילדי הקהילה היהודית במחוז ילדותו, לא הביסו את רוחו והוא מצא דרכים שונות ומשונות להחזיר להם מנה אחת אפיים על כל התעללות או ניסיון להשפילו.
חמש משימות חייו טוויות בציר ההיסטוריה של מדינת ישראל. המשימה הראשונה בטרם מדינה – פעילותו בהגנה וארבע המשימות הבאות קשורות בלקיחת חלק פעיל ומכריע בתפקידי מפתח בצה"ל: מפקד על חטיבות ומבצעים במלחמת העצמאות, מקים הנח"ל בין השנים 1951-1949, מקים גייסות השריון בין השנים 1956-1953 ומושל רצועת עזה וצפון סיני בין השנים 1973-1971.
על דבר ההחלטה למנותו למפקד גייסות השריון נודע לו מפיו של משה דיין, בעת לימודיו בסמינר לשריון בצרפת בשנת 1953. למרות שמילא תפקידים בכירים ידע פונדק להודות בחוסר ידיעותיו ובכך התגלתה גדולתו. באותה המידה שהודה כי עליו להשלים את השכלתו התיכונית בגיל מבוגר יחסית, כך ידע להודות כי כדי לשמש מפקד גייסות השריון עליו ללמוד מן היסוד טנק מהו, וזאת עשה:
"תוך ארבעה שבועות הכרתי את השרמן, הסטגהאונד [סוג של שריונית אופנית], הזחל"ם והג'יפ הקרבי. למדתי להיות איש צוות בטנק שרמן, להחליף שרשרת, לנקות ולגרז את הכלים השונים ואף יריתי מספר פגזים בתותח. כאשר הגיע המדריך שלי להחלטה שהשלמתי את שלבי האימון, הביא אותי, כנהג שרמן, לוואדי עמוק, ופקד עלי לחצותו בלא להיתקע בתוכו. הרגשתי כי ואדי זה יקבע ת עתידי בשריון… משהגעתי לצידו השני של הוואדי ללא תקלות, ברך אותי המדריך: "המפקד! סיימת את הקורס בהצלחה". הפכתי לשריונר" (עמ' 247).
במשך כשלוש שנים כיהן בתפקיד מפקד הגייס. פירות הצלחתו בתפקיד בניית החיל והכשרתו הבשילו ביתר שאת במבצע קדש המהולל, חודשים ספורים לאחר שסיים את תפקידו.
למרות שהספר מסופר כאוטוביוגרפיה של פרק זמן קצוב בחייו, מטרתו הברורה של פונדק הינה ליצור פרקי לימוד היסטוריים. לצורך זה הוא משלב מפות, צילומי אתרים היסטוריים ומכתבים אישיים אשר נשלחו אליו מבכירים במימשל ובצה"ל במשך כהונתו בחמש המשימות. אין ספק, כי כל שליחות לאומית וחברתית אשר היה שותף לה, הייתה מבוססת על הכוח אשר הניע אותו במערכה הצבאית בת ארבעים השנה, ואף יותר מזה, בהתחשב בייעוד אשר בחר לעצמו מגיל צעיר ביותר.
קורות חיים
יצחק (פונדיק) פונדק, יליד פולין, 1913. בפולין רכש השכלה עממית. עלה ארצה בשנת 1933 במסגרת תנועת "החלוץ", ובאותה שנה התנדב לארגון ה"הגנה" במגדיאל. שנים מספר עבד בחקלאות ובבניין. בשנת 1936, בהיותו מפקד כיתה ב"הגנה", לאחר שסיים קורס מ"כים בתל-אביב, גויס למנגנון הקבע של הארגון. ב-1939 עבר קורס מ"מים היה מפקד מחלקה ביבנאל א', אחר-כך מונה לסגן מפקד גדנ"ע בתל-אביב, הדריך בקורסים למפקדי כיתות בשפיה ובקורסים של מפקדי מחלקות ואזורים בג'וערה, והיה מדריך ראשי במחוז המרכז ב-1944. היה מפקד נפת "גרשון" בדרום בשנים 1947-1945. זה היה תפקידו האחרון ב"הגנה".
בנובמבר 1947 מונה למפקד גדוד 53 בחטיבת "גבעתי" (5) ושימש בתפקיד זה עד אוגוסט 1948, שבו מונה למפקד חטיבת "עודד" (9) הצפונית והועלה בדרגה. מאוחר יותר מונה למפקד חטיבת ירושלים, "עציוני" (6), עליה פיקד עד לגמר מלחמת העצמאות. לקראת סוף המלחמה פיקד על חטיבת עודד במבצע חירם לשחרור הגליל.
בצה"ל מילא את התפקידים הבאים: הקים את הנח"ל והיה מפקדו הראשון (1950-1949); בוגר מחזור ראשון של פו"מ (1950); מפקד חטיבה 7 המשוריינת (1951). השתלמות בקורס שריון בצרפת (1952). הקים את גייסות השריון והיה פקדו הראשון של החיל הזה (1956-1953) בדרגת אלוף (אך הדרגה הזאת לא הוענקה לו בפועל).
השתחרר מצה"ל בשנת 1959, לאחר שהשלים את השכלתו התיכונית ורכש תואר שני במינהל עסקים מאוניברסיטת "קולומביה" בארצות-הברית.
גויס שנית לצה"ל בשנת 1971 על ידי שר הביטחון משה דיין ומונה למושל רצועת עזה וצפון סיני בדרגת תת-אלוף (1972-1971).
תפקידיו כאזרח כללו: משנה למנכ"ל משרד העבודה, שגריר ישראל במזרח אפריקה ובמרכז אמריקה, מנהל חבל ערד ויו"ר הראשון של העיר ערד, ונציג הסוכנות בתפקיד מיוחד בארגנטינה. עם צאתו לגמלאות הוא פועל בהתנדבות כיו"ר העמותה 'בית חטיבת גבעתי'