כריכת הספר ימי לטרון

מחבר: טל משגב
שנת הוצאה: 2007
קוד זיהוי בספריה: AC3320

ימי לטרון ; סיפורם של מחנות המעצר בלטרון בתקופת המנדט הבריטי 1941-1948

טל משגב, הוצאת המחבר (הפצה: מוסד ביאליק), 2007, 244 עמ'

בתודעה הציבורית מתקשר המושג לטרון על פי רוב עם הקרבות על לטרון במלחמת העצמאות. מאז קמה המדינה נכתבו מאמרים וספרים והופקו סרטים על המערכה שכשלה בלטרון, לצד ההצלחה של פריצת דרך בורמה, ואילו השנים שקדמו למלחמת העצמאות בלטרון כמו נשכחו.

עד למלחמת העצמאות נחשב מחנה המעצר בלטרון לאחד מסמלי המאבק נגד ניסיונות הדיכוי של השלטון הבריטי, ויעידו על כך מסמכים ביוגרפיים ועיוניים שנכתבו לפני המלחמה. ייתכן שאירועי מלחמת העצמאות האפילו על סיפור מחנות המעצר בלטרון ומשום כך לטרון זכתה במחקרים היסטוריים רבים על המערכה במלחמת העצמאות, תוך אזכור שולי פה ושם על קיומם של מחנות המעצר בין השנים 1948-1941. גם את מטיבי הלכת לא הטריד שריד שולי מאוד בשטח בצורת עמדת שמירה מבטון שנותרה מהמחנה, כל עוד היו פזורים בעמק איילון ממצאים ארכיאולוגיים מרתקים.

אל"ם ד"ר טל משגב בחר לחקור את נושא מחנות המעצר בלטרון. בתפקידו הנוכחי הוא ההיסטוריון של משמר הגבול ומפקד בית המורשת וההנצחה החילי בפרדס חנה. הספר נסמך על עבודת הדוקטורט שלו שהיא חדשנית מעצם עיסוקה בנושא שכמו נשכח בדיון ההיסטורי על תקופת המאבק בבריטים. משום כך הוא הופתע לגלות את העניין הציבורי שגרם הספר עם פרסומו.

הספר מביא בפנינו את סיפור מחנה המעצר בלטרון החל מהקמתו, דרך התרחבותו, מטרותיו, סוגי האסירים והעצורים, תנאי מעצרם וכליאתם, ניסיונות הבריחה של האסירים ועד להעברתם של כל האסירים היהודים מלטרון – לאחר החלטת כ"ט בנובמבר בשנת 1947 – בשל הסיכון הביטחוני שאיים עליהם בשל סמיכותם ליישובים ערביים ולאסירים ערבים, חיסול המבנים והמתקנים בטרם הועברו והחרבתם הסופית על ידי האסירים הערבים שהשומרים הבריטים העלימו עין מבריחתם מהמחנה. אגב תיאור ההתרחשויות במחנות המעצר, מתוארים אירועים היסטוריים שקדמו והובילו להקמת מדינת ישראל.

הספר מעלה את אחת התופעות המשמעותיות בתולדות המאבק בבריטים, והיא המציאות החיובית של ישיבה בצוותא, שנכפתה על ראשי הישוב ומנהיגי המחתרות והארגונים הצבאיים בעקבות "השבת השחורה" ב-29 ביוני 1946, שהולידה הידברות משמעותית, למרות המחלוקות בתפיסות הביטחון והמאבק בדרך להקמת מדינה. הייתה זו גם פעולה חסרת תקדים מצד הבריטים לאסור יהודים ללא הבחנה לזרם אליו השתייכו.

במחנות התפתח הווי ייחודי וז'רגון מקומי והמחבר ריכז תחת "מילון לטרון" את הביטויים שבהם השתמשו האסירים בחיי היומיום. חלק ניכר מהספר (למעלה מ-40 אחוזים) מהווים ההערות, רשימת המקורות למחקר והנספחים שהם ערך רב.

דבורי בורגר