כוח צביקה
24 שעות של גבורה במלחמת יום הכיפורים
צביקה גרינגולד' מודן הוצאה לאור, 2008, 211 עמ'
"אני רוצה שתבטיח לי דבר אחד – שאף טנק סורי לא יעבור אותך לכוון נפח. כוחות מילואים בדרך אליך" (עמ' 110) – מח"ט 188, אל"ם איציק בן שֹהם, לצביקה, ברשת הקשר בעצומם של קרבות הבלימה ברמת הגולן.
על סגן צביקה גרינגולד בן ה-21 הייתה מוטלת אחריות כבדה – לא להפסיק ראשון. הוא נלחם בגבורה עילאית מול כוחות השריון העצומים בציר נפח – חושניה, וקיים את ההבטחה. הוא ידע שאסור לתת לסורים להגיע לגשר בנות יעקב, ודבר לא עצר אותו בדרך להשגת המטרה.
צביקה גרינגולד, בעל עיטור הגבורה, שנולד וחי בילדותו ובצעירותו בקיבוץ לוחמי הגטאות, אינו חדל מלהקביל את מושג הלחימה, כושר העמידה והגבורה של דור הוריו, ששרדו את אימת הנאצים, לדורו המתמודד מול אויב שאינו מוכן להשלים עם קיומה של מדינת ישראל. מתוך הערצה והוקרה לדור שהעז להתקומם הוא שואב תעצומות נפש בשדה הקרב, ומאוחר יותר גם בדרך התמודדותו עם הזיכרונות הקשים.
חודשים ספורים בלבד חלפו מאז ששוחרר מהצבא כמ"פ ז' בגדוד 74. מתנועת מטוסי הקרב בשמי קיבוצו שבגליל המערבי בבוקר 6 באוקטובר הוא הבין שמשהו אינו כשורה וכי עליו לחזור לגדודו. הוא חש חובה להגן על ביתו. הוא הגיע בכוחות עצמו למפקדת החטיבה וקבל הוראה מהסמח"ט דוד ישראלי לארגן כוח של 3 טנקים ולעלות. עם מה שהצליח לארגן עלה לציר נפח, כשהוא מאמין כי הניסיון הקרבי שצבר בלחימתו בתקריות מול הסורים יעמדו לצדו ויסייעו לו לעמוד במשימה. מרשת הקשר של הפיקוד נשמע קולו הדוחק של המח"ט איציק בן-שֹהם משדה הקרב הלוהט: "אני רוצה את החבר'ה של צביקה מהר. אפילו עם כלי אחד או שנים, כל מה שיש להכניס פנימה מהר" (עמ' 74). ואכן זה כל מה שעמד לרשותו של צביקה, והוא נזהר מלחשוף עובדה זו ברשת הקשר.
עד מהרה נקלע צביקה לקרב הישרדות של טנק בודד מול כוח שריון אימתני. המוות נמצא בכל פינה וארב גם לו. בסערת הקרב הוא נחרך בכל חלקי גופו. פעמיים אף איבד את הכרתו והתעשת. הוא נקט בשיטה של שינוי עמדות בתדירות גבוהה כדי שהאויב יחשוב שיש מולו כוח של קבוצה של טנקים, ובכך יעדיף לא להסתכן בקרב מגע לילי. כשריונר מקצועי הכיר צביקה היטב את תורת הלחימה של האויב. הוא ידע שהסורים פועלים לפי התפיסה הסובייטית השואפת למוטט את המערך הניצב מולם. כמו כן הבין שהישג ייחשב גם עצירת הכוחות.
בספר לא תמצאו צילומים, מפות או מרשמי קרב, הממחישים את מהלך הקרבות. יש בכך כדי לעורר תמיהה מסוימת, ולוּ בגלל שמו של הספר "כוח צביקה", המזוהה עם קרב מפורסם, הנחקר זה עשורים בשיעורי מורשת קרב בצה"ל עם מרשמים ומפות, הממחישים ללומדים את התפתחות הקרב ומשמעות ההישג.
התמיהה מתפוגגת ככל שמעמיקים בקריאת הספר, ומבינים שמלכתחילה מנותבת המילה "כוח" למישור הערכי והאנושי של הלחימה. הכוח הוא גילוי הגבורה הצרוף: תעוזה, נחישות, תושייה ומקצועיות לצד גילויים אנושיים של כאב על אובדן החברים והקושי להתמודד עם הנוכחות המתמדת של המוות האלים המתפרץ מכל עבר.
הקורא אינו זקוק לגרפיקה כדי להבין מהו הכוח האמיתי שהלוחם בשדה הקרב זקוק לו: להילחם כאדם. וכך תיפקד צביקה גרינגולד בשדה הקרב – אדם במכונת הפלדה היצוקים יחדיו ומאמינים בכוחם ובצדקת מטרתם.
מפקדים ולוחמים איבד צביקה בשדה הקרב, ביניהם המח"ט איציק בן-שֹהם ז"ל והסמח"ט דוד ישראלי ז"ל, שהיוו דוגמה ומופת בלחימתם האמיצה והעיקשת, כשמנהיגותם מובילה את הכוחות להצלחה בקרבות הבלימה.
משנסוגו כוחות השריון הסורים, והסכנה שריחפה על נפח התפוגגה, בהה צביקה בהשתאות בנחילי החיילים שצצו לפתע. חיילים אלה, וביניהם מפקדים, התחפרו בבונקרים, בעוד צביקה נלחם איתן מול הסורים.
כתיבת הספר לא הייתה יוזמה שלו. ידידו הטוב, העיתונאי עמי דור-און, התעקש לספר את סיפורו, והוא מובא לקורא בגוף ראשון כאוטוביוגרפיה. בעקשנותו זו תרם עמי דור-און תרומה חשובה מאוד לתיעוד המורשת המפוארת של חיל השריון.
את הספר "כוח צביקה" ניתן לרכוש בחנות המכר של יד לשריון בלטרון ובחנויות הספרים המובחרות.
דבורי בורגר
22 בנובמבר 2009: פרס לספרות צבאית ע"ש יצחק שדה לספר "כוח צביקה"
הפרס לספרות צבאית ע"ש יצחק שדה לשנת תשס"ט – 2009 הוענק לאלוף (במיל') גיורא רום על ספרו צבעוני 4, לאל"ם (במיל') צביקה גרינגולד ולעמי בר-און על ספרם כוח צביקה. הפרס הוענק בטקס שהתקיים בבית הפלמ"ח בספטמבר 2009.
חבר השופטים בחר את שני הספרים מתוך 34 ספרים. ספרו של גיורא רום הינו על תקופת שביו במצרים. הוא הופל בספטמבר 1969 שוחרר מהשבי ובמלחמת יום הכיפורים שירת כמפקד טייסת סקייהוקים. ספרם של צביקה גרינגולד (שסיפר) ושל עמי דור-און (שכתב) הינו על מלחמתו של צביקה בגולן ב1973. הוא זכה לעיטור הגבורה על מלחמתו.
חבר השופטים שחבריו הם חבר-הכנסת לשעבר ד"ר אפרים סנה, פרופסור דיתי רונן ותת-אלוף במילואים עמוס גלבוע, בחרו בשניים לקבל את הפרס, שוויו 25,000 שקלים המתחלקים ביניהם. אחד מחברי הוועדה מסר כי נימוקי הבחירה יתפרסמו בסמוך למתן הפרס.
הספר "כוח צביקה" חובר על-פי סיפורו האישי של צביקה גרינגולד, בעל עיטור הגבורה במלחמת יום הכיפורים, שגם כן יקבל נתח מן הפרס.
פרס יצחק שדה לספרות צבאית מוענק למעלה מ-30 שנים לסופר מצטיין שספרו עוסק בנושא צבאי. הפרס מוענק על ידי עמותת דור הפלמ"ח בכל שנה ביום מותו של שדה (ד' בתשרי). את חבר שופטים ממנה "העמותה להענקת פרס לספרות צבאית ע"ש יצחק שדה". נציגי "עמותת דור הפלמ"ח" הינם מהרוח החיה בעמותה זאת.