השבוע לפני 20 שנה – מבצע "ענבי זעם"

לפני 20 שנה החל צה”ל במבצע ענבי זעם שמטרתו הייתה להפסיק את ירי הקטיושות הכבד ולהביא שקט לישובי קו העימות בסמוך לגבול עם לבנון. המבצע הסתיים בעקבות תקרית של ירי צה”ל לעבר אתר ממנו נורתה אש על ידי החיזבאללה. כתוצאה מירי זה נהרגו אזרחים לבנונים רבים.

 

אתר הפייסבוק “יום בהיסטוריה” 11 באפריל 2016

 

ב-9 באפריל 1996 נחת מטח קטיושות כבד על יישובי גבול הצפון וסיפק את העילה לתחילת המבצע. ראש הממשלה, שמעון פרס, החליט כי ישראל לא תוכל להמשיך ולהבליג והורה לרמטכ”ל דאז, אמנון ליפקין-שחק ולאלוף פיקוד הצפון עמירם לוין, כי על צה”ל לפעול על מנת להפסיק את ירי הקטיושות ולהביא לשקט בגבול הצפוני של מדינת ישראל.

הרמטכ”ל רב אלוף אמנון ליפקין-שחק ז”ל, במהלך מבצע “ענבי זעם”

את חזית הלחימה ניהל אלוף פיקוד הצפון, עמירם לוין, כאשר תחתיו פעל תא”ל גיורא ענבר, מפקד יחידת הקישור ללבנון. המבצע החל בשעות הבוקר של ה-11 באפריל 1996. חיל האוויר תקף מטרות של חזבאללה בבקאע ובביירות. בנוסף הופעלו כוחות תותחנים, שריון וכוחות של חיל הים. תושבי דרום לבנון ברחו צפונה לכיוון ביירות, ותושבי גבול הצפון פונו לאזור המרכז. במבצע פעלו גם כוחות מיוחדים של צה”ל במבצעים חשאיים בעומק לבנון. במבצעים אלו בלטו במיוחד יחידת אגוז, עליה פיקד ארז צוקרמן שאף הוביל ארבע פעולות של היחידה בעומק לבנון במהלכו, סיירת גולני, יחידת מגלן, עליה פיקד רוני בלקין, ויחידת שלדג בפיקודו של סא”ל גל הירש, שאף קיבלה על פעילותה במבצע את צל”ש הרמטכ”ל. במהלך המבצע הותקפו מאות מטרות של חזבאללה הן על ידי חיל האוויר והן על ידי כוחות ארטילריה. בנוסף הטיל חיל הים הסגר ימי על חופיה של לבנון. במהלך כל אותה התקופה המשיך חזבאללה לירות קטיושות לעבר שטח ישראל כאשר צה”ל מגיב בירי על מתקני השיגור.

ב-18 באפריל ירתה סוללת תותחנים צה”לית “אש לחילוץ” לטובת כוח מיחידת מגלן שהוביל נפתלי בנט, שהיה בפעילות באזור כפר קאנא ונתקל במארב. דובר צה”ל דיווח שנורתה אש מרגמות סמוך למתחם של האו”ם, בו הסתתרו אזרחים וביניהם ילדים רבים ושצה”ל השיב לשם אש. סרט לבנוני אף תיעד מורים לבנונים אשר אימתו את הדבר וטענו שחיילי חזבאללה העוינים אותם ירו מהמקום בכוונה תחילה. בעת ירי “אש לחילוץ”, טווח הביטחון מוקטן, וארבעה פגזים פגעו בריכוז של פליטים ובכוח האו”ם ששהה בבסיס הסמוך. מההפגזה נהרגו 102 אזרחים ביניהם ילדים רבים, ו-100 נפצעו, מתוכם ארבעה חיילים מהאו”ם.

באותו יום הותקפו גם מטרות אחרות באזור אל-נבטיה שם נהרגו 11 אזרחים נוספים, ביניהם אשה ושבעת ילדיה. ישראל הביעה צער על הפגיעה בחפים מפשע, ההרג עורר בעולם תגובות נזעמות והחל לחץ בינלאומי להפסקת המבצע. בעקבות האירוע בכפר קאנא ראש הממשלה, שמעון פרס, אמר במסיבת עיתונאים: “אנו מאוד מצטערים אך איננו מתנצלים”.

ב-25 באפריל התקבלה במועצת הביטחון של האו”ם החלטה שכללה גינוי מפורש לישראל, ודרישה להפסיק את הפעילות בדרום לבנון. ישראל המשיכה בפעילות יומיים נוספים, והמבצע הסתיים בחתימת הסכם הבנות חדש בין ישראל, סוריה ולבנון ב-27 באפריל 1996.

במהלך המבצע נורו לעבר שטח ישראל 777 רקטות, מהן נפגעו 24 אזרחים ו-31 חיילים.

לצפייה באתר הפייסבוק, ראו כאן

עוד על מבצע ענבי זעם, ראו כאן

סרט על מבצע ענבי זעם, ראו כאן