צעדת השריון בעקבות לוחמים בחול המועד פסח כבר הפכה למסורת ותיקה. מעל 4000 איש, לוחמים בסדיר ובמילואים, אזרחים מטף ועד זקן, השתתפו בצעדה ה-23 שנערכה במזג אוויר נהדר. מירוץ הניווט החילי ה-3 של חיל השריון, התקיים אף הוא באותו בוקר. עוד התקיימו תצוגת מכוניות מרהיבה של מועדון ה-5, תצוגת דגמים, ומטס הצדעה ליד לשריון של מטוסים קלים.
אל”ם (במיל’) שאול נגר. צילומים: גבי יפה ונופר ניסים מיד לשריון, אהרון שמשון ואחרים
סרטון מקסים על צעדת לטרון שהכין מרכז הספורט העממי
סרטון יפהפה על מכוניות מועדון ה-5 בעת הצעדה
אתר יד לשריון לבש חג. דגלים רבים מתנופפים ברוח. בתיאטרון שאול שביד לשריון נקבצו כול הבאים לצעדת לטרון ה-23, בבוקר יום ה’ של חול המועד פסח תשע”ג, 28 במארס 2013. קידמו את פניהם צוות הוויי של מז”י והמנחה המיתולוגי שלנואליהוא בן און.
חג אביב שמח ופורח. אנו מזניקים את צעדת השריון “בעקבות לוחמים” ה-23 בלטרון, והשנה בסימן 40 שנה למלחמת יום הכיפורים, ועל חלקן של חטיבות השריון בסדיר ובמילואים במלחמה. כך פתח וציין אליהוא בן און, והוסיף: כאן, באתר יד לשריון, אנו מנציחים את סיפור גבורתם של 4968 חללי חיל השריון, ברצף מורשת גבורת העם היהודי לאורך הדורות.
הצעדה בסימן מלאות 40 שנה למלחמת יום הכיפורים
בעמק איילון התחולל הקרב של יהושע בן-נון לכיבוש הארץ לפני 3,103 שנים, וכאן היה הניצחון הראשון של המכבים בתקופת בית שני ליד אמאוס. במלחמת העצמאות לחמה כאן בחירוף נפש חטיבה 7, והביאה לפריצת דרך בורמה, אשר הובילה אספקה אל הנצורים בירושלים, ובמלחמת ששת הימים נכבש מתחם לטרון על ידי חטיבה 4. בימים אלו נבנה ומוקם ביד לשריון בלטרון מוזיאון הלוחם היהודי במלחמת העולם השנייה, המביא את סיפורם המופלא של מיליון וחצי לוחמים יהודים בשורות צבאות בעלות הברית, שלחמו נגד הצורר הנאצי במלחמת העולם השנייה. משורותיהם קמו ראשוני המפקדים בצה”ל.
נצעד היום בנוף הפורח של עמק איילון. לאורך הציר תוכלו ליהנות מתחנות הסברה והדרכה של חטיבות השריון הסדירות: חטיבה 7, חטיבה 188, חטיבה 460 וחטיבה 401. בקו הסיום כאן בלטרון תקבלו מדליה ותצטרפו לטקס הסיום החגיגי שיתקיים לכבודכם. בטקס הסיום גם נחשוף אתכם לכליי רכב של האספנים ממועדון 5 ולתצוגת מועדון בוני הדגמים בחצר המשטרה.
תא”ל (במיל’) מנשה ענבר מנכ”ל עמותת יד לשריון בירך את הצועדים ולאחריו נשא דברים קצרים קצין השריון הראשי תא”ל עֹפר צפריר, אשר הזניק את הצועדים לדרכם. בראש הצועדים הובילה קבוצה של גדוד עזוז – 198 – מחטיבה 460.
בארגון הצעדה היו שותפים יד לשריון בלטרון, מפקדת קצין השריון הראשי, איגוד הספורט העממי, החברה להגנת הטבע.
מתחילים להתקבץ באמפיתאטרון לקראת טקס פתיחת הצעדה
יוצאים לדרך. צילום: גבי יפה, יד לשריון
צועדים בדרכם
נתיב הצעדה
נתיב הצעדה עבר בין שדות מוריקים, מטעי גפנים, עצי חרוב ושדות חיטה. הצעדה החלה באתר יד לשריון, עברה דרך אנדרטת חטיבה 7, חורשת נחל נחשון (שם הוצבו מתקני ספורט עממי), עין חילו, סרפנטינות וצינור השילוח, חורשת אייבי נתןונווה שלום, חורשת נחל נחשון, תחנת צפרות, אנדרטת אלכסנדרוני (שם הוצב טנק מרכבה 4מ עם צוות הסברה של חטיבה 401), קטע כביש ירושלים – תל אביב הישן, והסיום ביד לשריון.
עמדת הסברה של חטיבה 7 במסלול הצעדה
עמדת הסברה של חטיבה 460
רס”ן (במיל’) יוסי רגב (מימין), שהיה מ”פ במלחמה ובטנק הראשון שחצה את תעלת סואץ, מסביר על מלחמת יום הכיפורים של חטיבה 14, ליד שולחן חול שנבנה במסלול הצעדה, ולידו משמאל (בחולצה שחורה) אל”ם (במיל’) רמי מתן, מגיבורי הקרב הקשה של חטיבה 14 באזור “ציר טרטור”
עמדת הסברה של חטיבה 188. צילום: גבי יפה, יד לשריון
לא מומלץ להיתקל בשדה הקרב בטנק מרכבה 4 של חטיבה 401 עם צוותו, ועוד כשיש בו אחד ג’ינג’י, אבל בנתיב הצעדה זו חוויה. צילום: גבי יפה, יד לשריון
חיל ההנדסה הקרבית הוא חלק מצוות הקרב היבשתי וגדודי הנדסה קיימים בחטיבות השריון. גם הוא בעמדת הסברה במסלול הצעדה
שדות שבעמק (איילון) קדמוני ביום הצעדה. צילום: גבי יפה, יד לשריון
מטס הצדעה לצעדה וליד לשריון
שלושה מטוסי ספורט קלים ממועדון הטיסה של ראשון לציון ליוו ממעל את הצעדה, בטיסת הצדעה לעמותת יד לשריון, כשהם פולטים עשן צבעוני לאורך מסלול הצעדה. הוביל את השלישייה אל”ם (במיל’) איזי כנען, טייס זה 20 שנה, ועמו אל”ם (במיל’) ד”ר דורון שלו (שריונר בעברו) ושי שמעון.
אחד מהמטוסים במטס ההצדעה. צילום: גבי יפה, יד לשריון
הוקרה לטייסים במטס ההצדעה. צילום: גבי יפה, יד לשריון
הישגים בצעדה
במירוץ הניווט החילי השלישי זכתה חטיבה 460 במקום הראשון, וחטיבה 401 במקום השני. בקבוצות הצועדים זכתה חטיבה 460 במקום ראשון בין החטיבות הסדירות, על צעידה נאה, מורל גבוה וקבוצתיות, וזכתה עקב כך מקצין השריון הראשי תא”ל עפר צפריר בגביע ובמצלמת וידיאו לשימושה. חטיבה 8 (חטיבת הזקן) זכתה במקום הראשון בין חטיבות המילואים ובצ’ק בסך 2,000 ₪ מקצין השריון הראשי, לפעילות תרבותית של החטיבה. הפרסים הוענקו בטקס הסיום הקצר במעמד קצין השריון הראשי תא”ל עפר צפריר ומנכ”ל עמותת יד לשריון תא”ל (במיל’) מנשה ענבר.
פרס מיוחד הוענק לצועד הוותיק במדינה, המתמיד לצעוד עמנו מדי שנה, הלא הוא פרופסור שאול לָדָנִי, אלוף העולם בהליכה, בן 76, המקפיד לצעוד בכול צעדה בישראל ובעולם, יוזם מרתון סובב כנרת של 65 ק”מ, ופועל רבות לקידום המודעות לבריאות הגוף והנפש.
מח”ט 460 אל”ם ליאור הוכמן מקבל את הפרס לחטיבתו מידי קצין השריון הראשי (במרכז) תא”ל עפר צפריר. צילום: נופר ניסים, יד לשריון
מפקד חטיבת המילואים 8 (חטיבת הזקן) אל”ם ארז לב-רן מקבל את הפרס לחטיבתו. צילום: נופר ניסים, יד לשריון
הצועד הוותיק פרופ’ שאול לדני מקבל תעודת הוקרה ממנכ”ל עמותת יד לשריון תא”ל (במיל’) מנשה ענבר. צילום: נופר ניסים, יד לשריון
תצוגת מכוניות של מועדון החמש
מכוניות יפהפיות רבות של חברי מועדון החמש (שמספר הרכב הישן והמתוחזק להפליא הוא בן 5 ספרות) נפרסו הפעם בין הטנקים והרק”ם האחר שבמוזאון השריון בלטרון, והיוו אטרקציה רבתי למבקרים באתר ולמשתתפי הצעדה. בין המכוניות היו ג’יפים, טנדרים, מכוניות נוסעים שנראו על אף גילן המופלג כאילו יצאו זה עתה מקו הייצור.
מכוניות של מועדון החמש פרוסות בין הטנקים שבמוזאון
מי לא רוצה מכונית כזו? צילום: אהרון שמשון
תצוגת דגמים של מועדון בוני הדגמים
בניית דגם מוקטן של טנק או מטוס או כלי שיט אינה דבר של מה בכך. אין מדובר בקופסת חלקים מפלסטיק בייצור המוני להרכבה חובבנית, אלא ב”משוגעים לדבר” המקפידים על קוצו של יו”ד בכל פרט של הדגם שהם בונים. הם חוקרים על המוצר האמיתי, על נתוניו ומידותיו, קונים חומרים מיוחדים, מייצרים בעבודת יד או במיכון משוכלל את חלקי הדגם המוקטן ומקדישים תשומת לב לא פחותה לצביעה ולגימור של הדגם. וכך בחול המועד פסח הם באים אלינו ליד לשריון, פורסים את הדגמים שעליהם עמלו ימים ולילות רבים, ונהנים מעיניהם של המבקרים, מבוגרים וילדים כאחד.
דגמי טנקים של צה”ל בתצוגת הדגמים היפהפיים
וביד לשריון יום ביקורים רגיל ועמוס
צילום: נופר ניסים, יד לשריון
צילום: נופר ניסים, יד לשריון