נכח וצילם: מיכאל מס
"דרך הרמטכ"לים" נחנכה ביד לשריון בפארק העוצבות המשוריינות . זהו מיצב עם תחנות ומידע על המצביאים של צבא ההגנה לישראל.
הסרת הלוט מעל המיצב העיקרי התבצעה ע"י הרמטכ"ל רב אלוף גדי איזנקוט, יו"ר עמותת יד לשריון אלוף (במיל') אודי שני, מנכ"ל יד לשריון תא"ל (במיל') חנן ברנשטיין, קצין השריון הראשי תא"ל גיא חסון וכן נציגי משפחות הרמטכ"לים שאינם כבר עימנו כמו יעקב דורי, מרדכי מקלף, משה לוי ואמנון ליפקין שחק .
בשם משפחות הרמטכ"לים, נשאה דברים הפרופסור איתנה פדן, בתו של הרמטכ"ל הראשון רא"ל יעקב דורי ז"ל.
במעמד נכחו אלופי צה"ל עמנואל סקל יפתח רון-טל ג'קי אבן וחיים ארז, גיבור ישראל אביגדור קהלני ואורחים נוספים מעמותת יד לשריון וחיל השריון.
יו"ר עמותת יד לשריון אלוף (במיל') אודי שני, מימין, תא"ל (במיל') שמעון חפץ, והרמטכ"ל גדי איזנקוט
הרמטכ"ל גדי איזנקוט מברך על המיזם בטקס בפארק העוצבות
מעמד הסרת הלוט, מימין לשמאל, נציג משפחת מקלף, נכדו של רא"ל דורי, פרופסור איתנה פדן (דורי),
הרמטכ"ל, קשנ"ר, אלוף (במיל') אודי שני, הגב' טלי ליפקין שחק, ואל"ם (במיל) יהודה לוי אחיו של הרמטכ"ל ה-12
דברי פרופסור איתנה פדן, בתו של הרמטכ"ל הראשון יעקב דורי ז"ל, בטקס חנוכת דרך הרמטכ"לים ביד לשריון (28 ביוני 2017)
הרמטכ"ל רב-אלוף גבי אייזנקוט, קצין השריון הראשי ת"אל גיא חסון, ראש עמותת יד לשריון האלוף במילואים אודי שני,
אנו, בני משפחות הרמטכ"לים של צה"ל, הוזמנו היום לכאן, ליד השריון בלטרון, לחנוך את דרך הרמטכ"לים בפארק העוצבות.
אני, איתנה פדן, הבת של הרמטכ"ל הראשון, רב-אלוף יעקב דורי.
בשם המשפחות, אני מודה מקרב לב לצה"ל על שאינו שוכח את מקימיו ובוניו ומחשלי מורשתו, ויוזם את הנצחתם בדרך היפה הזו.
לקראת המאורע חפרתי בכתביו של אבא ונדהמתי לראות כמה הם רלוונטיים למציאותינו היום. בחרתי להביא כמה דוגמאות:
- ב-1939 התמנה יעקב דורי (דוסטרובסקי) לרמטכ"ל "ההגנה". תפקידו העיקרי עם פיקודיו ושותפיו היה להקים צבא יש מאין, שיהיה מוכן למלחמות הצפויות. בשנה זו הוא כתב בעלון הפלמ"ח מאמר בשם "התפקיד החינוכי": כל מפקד החל מהדרגות הנמוכות ביותר וגמור בעליונות, מגלם באופן מוחשי את הרעיון המרכזי שלמענו נקראים אנשים להקריב את חייהם. עלינו לשאוף שכל חייל יראה במפקדו את האיש המייצג והמסמל את העניין הגדול אשר למענו ובשמו הוא הולך לקראת המוות.
- "מערכות" היה העיתון הרעיוני של ההגנה שנוסד בשנים אלה, ואבא היה שותף להקמתו. בעיתון זה פורסמו תרגומים רבים של מאמרים בנושאי המלחמה שהתפרסמו בחו"ל, כדי שהמפקדים יהיו חשופים לכל מידע שקיים בשטח הצבאי. אבא כתב בו רבות. לדוגמה קטע ממאמר ארוך שניקרא "מארגון 'ההגנה' לצבא ההגנה": 'ההגנה' הקפידה לטפח בכל חבר את ההכרה בקודש הקודשים שלה – טוהר הנשק, שבשום פנים אין להפעילו אלא למטרה המיועדת.
- באחד ביוני 1948, כשמלחמת השחרור הייתה בעיצומה, הוא מונה לרמטכ"ל צה"ל. הוא היה סרבן ראיונות עיתונאיים ויחצנות. באחד הראיונות הבודדים שקיים, באוגוסט 1948, נשאל על ידי העיתונאי כיצד הוא רואה את הישגי צהל בעתיד, וכך השיב: "אין אנו מתכוננים לבנות צבא מקצועי כמקובל, מסתגר מהאזרחים ומתנשא מעליהם. הדבר מנוגד לאופי עמנו. כל מה שרצוננו הוא להבטיח את ביטחוננו. אנחנו נקים צבא עממי לפי הדגם השוויצרי. יהיה צבא קבוע ולצדו יגיעו רבים לאימונים קצרים מדי שנה. איכות החייל שלנו היא הנשק הסודי שלנו".
- ב-1949 לאחר הניצחונות, כתב מאמר בשם ה"מפקד הטוב": "עליו להגשים בחייו היומיומיים את הערכים האנושיים שכל אדם בכל חברה נתבע להגשימם, והם ערכי היושר והצדק. בכל הופעתו עליו לשמש מופת לאנשיו בערכים האלה, בנוסף על היותו בעל ידיעות מבוססות ומצוינות במקצועו".
- ב-9 בנובמבר 1949 עזב את הצבא.
- ב-14 במאי 1950 מונה לראש אגף המדע במשרד ראש הממשלה. במסגרת זו היה יושב ראש הוועדה שהביאה לחקיקת חוק ההשכלה הגבוהה. מדבריו לחברי הועדה: "יש לשמור על החופש האקדמי של המוסדות להשכלה גבוהה, ובנוסף אי כפיפותם למשרד החינוך. זה יבטיח אותם מ"צרה" גדולה – חשש מהשפעת זרמי החינוך השונים, הפוליטיים ברובם". כך חוקק החוק להשכלה הגבוהה וכך הוקמה המועצה להשכלה הגבוהה.
- ב-27 בפברואר 1951 התמנה לנשיא הטכניון. מדבריו בעת המינוי: "המוסד צריך להגיע לרמה מקצועית הרבה יותר גבוהה. התפקיד הוא בדיוק אותו תפקיד שהיה נר לרגלי בהיותי רמטכ"ל בצבא – להעלות את האדם לרמה האנושית הגבוהה ביותר – מצוינות. אנו משתדלים שכל אחד מהבוגרים שלנו יהיה אדם שלם; הישגי המדע המודרני עם ערכי המוסר".
- בשנת 1967 העניק הטכניון ליעקב דורי תואר ד"ר לשם כבוד; מדבריו: "המצוינות היא נשקנו הסודי. אין זו הפעם הראשונה שאני חורת על דגל הטכניון את הסיסמה של מצוינות כמטרה עליונה לעצמה. לעמנו, הקטן בכמותו והמבודד, צו עליון הוא להיות ראשון במעלה באיכות ולהשיג במדעים ובטכנולוגיה את הרמות הגבוהות ביותר …אבל איני יכול בשום אופן לראות בו בית ספר גבוה למקצועות טכניים ומדעיים בלבד, שכן בעיני אוניברסיטה אין היא רק בית אולפנה מקצועי. מעצם השאיפה להגיע לרמה אינטלקטואלית עליונה משתמעת גם התביעה להתעלות אנושית רוחנית".
כיום הצבא שלנו הוא דוגמה לעולם. כיום הטכניון הוא אחד ממוסדות ההשכלה הגבוהה החשובים בארץ ובעל שם עולמי, עם שלשה פרסי נובל.
ולסכום, אל לנו לשכוח את עברנו ואת החינוך שקיבלנו, ואל לנו לשכוח שההשכלה הגבוה – הטכניון יחד עם האוניברסיטאות האחרות – הם המקור למצוינות בצבא, כדוגמת יחידת 8200, ולמצוינות באזרחות כמו ההיי-טק הפורח כאן.
תודה רבה.
רשימת הרמטכ"לים של מדינת ישראל ממלחמת העצמאות ועד היום (מתוך ויקיפדיה):