ממוגן וקטלני יותר: הכלי החדש של חיל ההנדסה

לוחמי חיל ההנדסה הקרבית יתחדשו בקרוב בנגמ"ש מתקדם בעל יכולת שרידות טובה יותר. הכלי החדש יהיה נוח יותר עבור הלוחמים, יצויד במערכות מתקדמות לנטרול מוקשים, וייצר עוצמת אש גבוהה יותר. נמר ההנדסה.

שי לוי (מאתר פז"ם, 19 בינואר 2016)

לוחם הנדסה קרבית יוצא מבעד לפתח האחורי של נמר ההנדסה (צילום: דובר צה"ל)

אחרי שנים ארוכות של ניסויים בתנאי מעבדה ובשטח, חיל ההנדסה יצטייד בסוף השנה הנוכחית בנגמ"ש החדש שלו,הנמר"ה (נמ"ר הנדסי). מדובר בכלי שנבנה על בסיס הנמ"ר, אך הוא יהיה ממוגן יותר, יישא יותר חיילים לשדה הקרב ובנוסף יאפשר לכוחות ההנדסה לבצע יותר משימות בחזית, כאשר חלק ניכר מהן יתבצע מבלי לרדת מהכלי. עבור חיל שפועל כיום על גבי הפומ"ה (פורץ מכשולים הנדסי) המיושן, הכלי יהיה שדרוג שיקפיץ אותו קדימה שנות דור.

את הסגולות של הנמ"ר (נגמ"ש מרכבה) הכרנו היטב במהלך מבצע צוק איתן, אז ניצלו חייהם של עשרות חיילים שישבו בכלים שנפגעו. באחד המקרים למשל, נמ"ר חטף מספר פגיעות של אר-פי-ג'י, והלוחמים שהיו בכלי בכלל לא היו מודעים לכך. במקרה אחר, כוח חי"ר נע על גבי נמ"ר בסמוך לבית ממולכד שהכיל בין 500 קילוגרם לטון חומר נפץ. פעילי חמאס הפעילו את המטען הענק והבית כולו קרס על הנמ"ר, אבל למרות העוצמה, הלוחמים יצאו מהאירוע הזה ללא פגע ובאשר לכלי – מלבד סימני צבע, לא נגרם לו שום נזק.

הנמר"ה משיקה גשר מסוג P, לפני מכשול. צילום: דובר צה"ל

חשוב לציין שחובשי הכומתות הכסופות יקבלו הרבה יותר מאשר מיגון טוב יותר: "מדובר באותה הפלטפורמה כמו הנמ"ר, רק שנעשו לא מעט שינויים שהתאימו את הכלי לחיל. קודם כל, מספר הלוחמים בנמר"ה יותר גדול אל מול הפומ"ה ועולה לעשרה לוחמים. זה אומר סד"כ הנדסי משמעותי יותר בשדה הקרב", מסביר רס"ן איתי בר, ראש מדור הכשרות בבית הספר להנדסה קרבית. "יש עליו תאים וציוד ייעודי לאנשי ההנדסה, מה שלא קיים על הפומ"ה, שזה עוד שיפור משמעותי".

נגמ"שי הנדסה ותיקים מסוג פומ"ה. צילום: מיכאל מס

לפעול מבלי להיחשף לאויב

בהמשך לדבריו, נציין כי בין היתר תצויד הנמר"ה באמצעי הפריצה "חטפן", אמצעי לנטרול שדה מוקשים, ובנוסף באמצעים הנדסיים אחרים שלא ניתנים לפרסום, אבל מאפשרים ללוחמים לפעול מתוך הנמר"ה מבלי שהם צריכים להיחשף לאש האויב. אגב, את כל המשימות הם יוכלו לבצע גם בתנאי מזג אוויר קשים, כולל גשם או ערפל כבד. "עם הנמר"ה נבצע את אותן פעולות שאנחנו מבצעים היום, כמו ניתוב, הכוונות פריצות ועוד, אבל מבלי לרדת מהכלי לקרקע, שזה משהו שלא היה בפומ"ה", אומר רס"ן בר, כאשר הדגש הוא כאמור על סיכון נמוך יותר ללוחמים.

אגב נושא המיגון, רס"ן בר מציין שיכולת השרידות של הכלי גבוהה במיוחד: "כלי טכנולוגי יותר שהיכולת שלו להתמודד עם מטענים וטילי נ"ט מאוד גבוהה. הכלי מגיע עם מערכת מעיל רוח ומערכות נוספות שלא ניתן לפרט עליהן. בנוסף, יש מערכות שבגדול ניתן להגיד שהן יודעות לאתר ולזהות מטענים בשטח, משהו שלא קיים בפומ"ה. כמובן שהכלי הזה יודע גם להשתתף בקרב המודרני, וכאן בא לידי ביטוי כל עניין מערכות השו"ב (שליטה ובקרה). מעבר לכל זה, יכולת העבירות שלו, התנועה והנוחות ללוחם הרבה יותר טובה. בפומ"ה למשל, הלוחמים היו יכולים לפרוק רק דרך הסיפון העליון, פחות נוח וגם חשוף לאש. בנמר"ה הם יוצאים דרך דלת אחורית, שיפור מאוד משמעותי מבחינתנו".

הנמר"ה משיקה גשר מישר. ברקע מימין, נגמ"ש הפומ"ה הוותיק. צילום: דובר צה"ל

הכלי החדש יהיה ממוגן יותר, נוח יותר וכזה שיכול להתקדם בשטחים מאתגרים הרבה יותר – אבל מעבר לזה, הוא גם יהיה קטלני יותר. "גם יכולת הלחימה של הכלי טובה הרבה יותר, משום שיש לו יכולת אש גבוהה יותר מאשר לפומ"ה", מוסיף רס"ן בר. לנגמ"ש הישן של ההנדסה יש כיום רק מקלעי מאג ללחימה, ואילו הכלי חדש יצויד במערכת לחימה הנשלטת מתוך הכלי ובאמצעים נוספים שיעצימו את יכולת האש. הכלי נמצא בניסויים מזה מספר שנים, כאשר כבר במרץ 2014 הוא נוסה בהצלחה במסגרת תרגיל של גדוד 605 ברמת הגולן. רס"ן בר מציין שהוא יכנס לשירות מבצעי בסוף השנה הנוכחית, כאשר בשלב הזה ההכשרה בבית הספר להנדסה תהיה על הכלי, כולל בעולם המילואים.