כלים להנעת פקודים בתנאיי לחץ

הספר, עליו חתומים דובר צה"ל ונציב קבילות החיילים, מציג למפקדים דרכים שונות להתמודדות עם מצבי לחץ בצורה הטובה ביותר על בסיס המלצות מחקריות

 

יוחאי עופר (מאתר מעריב, 27 בפברואר 2013)

 

ספר תיאוריה חדש הופץ בשבועות האחרונים בקרב מפקדים בכירים בצה"ל, תחת הכותרת "כלים להנעת פקודים בתנאי לחץ – אתגרי פיקוד ומנהיגות". הספר, עליו חתומים נציב קבילות החיילים וחטיבת דובר צה"ל, יוצא בהוצאת "מערכות" ומרכז בתוכו שורת מחקרים והמלצות למפקדים בשטח, במטרה למנוע משברי מנהיגות של מפקדים ותקלות עם החיילים במצבי לחץ.

הספר "אתגרי פיקוד ואיתנות: כלים להנעת פקודים בתנאי לחץ" צילום: משרד הביטחון

הספר "אתגרי פיקוד ואיתנות: כלים להנעת פקודים בתנאי לחץ" צילום: משרד הביטחון

הספר חולק בתחילה לאלופי המטה הכללי ודרג הפיקוד הבכיר ועתיד בהמשך להגיע לידי מפקדים זוטרים. הוא תוצר של חמש השנים האחרונות, במהלכן נבחנה הסוגיה בידי גורמי מקצוע שונים בצה"ל – בין היתר הגיעו כותבי המחקרים למסקנה כי חיזוק ערכים בקרב הלוחמים, גם על חשבון אימונים יסייע להם בשעות קשות.
במבוא לספר כותב דובר צה"ל, תא"ל מרדכי, כי מפקדים נוהגים לחשוב שגיבוש ופעילות חברתית בין לוחמים הוא בזבוז זמן, ומשום מה חוששים לדבריו להפסיד את מקצועיות החיילים בשל פעולות הגיבוש. הוא מציין כי אנושיות ומקצועיות אלו ערכים מלווים שבאים יחדיו.
"לכידותו של צוות היא חלק מהותי ובלתי נפרד ממקצועיותו ומיכולתו לממש עבודה המשולבת באמון הדדי, במיוחד כאשר מדובר בתנאי לחץ ובמצבים הכרוכים בסיכון חיים (…) האנושיות מלכדת את השורות ואת הצוות במטרה לפעול נכון ויחדיו. המקצועיות מביאה להפעלת הכוח ביעילות ולחתירה לניצחון צבאי תוך מינימום אבדות ונפגעים (…) לכן רק מפקד המשלב מקצועיות ואנושיות הוא 'הנכון להיות' וגם 'הנכון להיראות' בעיני המערכת כולה".
דובר צה"ל מוסיף כי לעיתים נדרש צה"ל להתמודד עם משברי תקשורת שנוצרים בגלל מעשים ופעולות העומדות בסתירה לערכים ונורמות המקובלות בצבא. "המפקד הוא מעין עדשה להגשמתם של ערכי צה"ל, ולכן יש חשיבות יתירה לממד הערכי בהתנהלותו – כציר מרכזי ביכולת לממש התנהלות צבאית ראויה".
הספר, שנפרס על פני כמאה וחמישים עמודים, מציג למפקדים דרכים שונות להתמודדות עם מצבי לחץ בצורה הטובה ביותר על בסיס המלצות מחקריות שמציגים גורמי מקצוע צבאיים ממחלקת מדעי ההתנהגות, חיל הרפואה, זרוע היבשה וחיל המודיעין.
בין היתר, כותבים אנשי המקצוע כי לחץ הוא דבר פוגע, ומן הסתם בזמן לחימה עוד יותר, ולכן חשוב להעשיר את שיח המפקדים סביב העניין ולחזק את הקשר עם הלוחמים. במאמר של רס"ן ד"ר עוזי בן שלום, פסיכולוג ללחימה בזרוע היבשה הוא כותב כי המפקד דומה למראה בעיני הלוחמים וממנו הם שואבים את הכוחות להילחם ולהגיע עד מצב של בין חיים למוות.

חיילים מכינים טנק לקראת פעולה אפשרית בעזה צילום: אי-אף-פי

חיילים מכינים טנק לקראת פעולה אפשרית בעזה צילום: אי-אף-פי

"פעולותיו של המפקד במצבים של לחימה מהוות מעין 'עדשה', שדרכה החייל מבין מה עליו לעשות. מתוך עדשה זו הוא יוצר מאזן פנימי, לרוב לא מודע, בין עוצמת האיום הנשקף לבין יכולתו להתמודד עמו בהצלחה. אם הוא מבין כי יש לו כוחות להתמודדות, הוא מגיב באופן שקול ובטוח. אם הוא מסיק כי אין לו כוחות כאלה, הוא מגיב באופן שלילי, במידת עוצמה הנעה בין תחושה של עומס ובין שיתוק מוחלט", כותב ד"ר בן-שלום.
אל"ם במיל ד"ר גיורא סגל, מפקד המעבדה התפיסתית במחלקת תורה והדרכה באגף המבצעים כותב במאמרו על חשיבות הלכידות של הצוות. "הפקודים נושאים עיניהם למפקדים ולפעולות המחזקות את רוח הלחימה במצבים קשים. חשוב ללכד בכל יום את התודעה והארגון המקצועי של הצוות לקראת יום המחרת, לחוות ולהעביר לפקודים תחושת אחריות גדולה ולשמור על אמינות גם כאשר המשימה כואבת".
סיפורו של נציב קבילות החיילים האלוף במיל' יצחק בריק ממלחמת יום הכיפורים מופיע גם כן על פני מספר נרחב של עמודים ובסופו הוא מסכם ומסיק: "ידעתי שבכדי להניע את החיילים להילחם בקרב שבו חלק מהם עלול להיפגע, חייבים לשוחח איתם באופן בלתי אמצעי, לא רק בקשר הרדיו, המהווה את ערוץ תקשורת המפקדים והחיילים העיקרי בחיל השריון. הקשר אינו מספיק! המגע האישי, הטפיחה על הכתף, חיוניים ביותר".
בין היתר מציג נציב קבילות החיילים שבע אגרות שהעביר בשנים האחרונות למפקדי צה"ל, ובנוסף מציינים מחברי הספר כי ארבעת המניעים העיקרים לקבילות, שפוגעות בחיילים גם אחר כך בשעת לחימה, הוגשו סביב חוסר הכרת פקודות הצבא בעיקר בנושאי פרט, אובדן קור רוח ופגיעה בכבודו של חייל בידי מפקדו, מפקדים שלא מצליחים לשלב עמידה במשימה במקביל לדאגה לפרט, ונוקשות שמגיעה עד הפעלת שררה וכוללת התעמרות ואמירות פוגעניות של מפקדים כלפי חיילים. מצבים אליהם מגיעים המפקדים כתוצאה מלחץ ומשליכים על התנהלותם מול הפקודים שלהם.